Sava pase jāsargā pašam

© Foto : lrvk.govLatvijas pase. Foto no arhīva
Latvijas pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā laikā britu tūristiem arvien biežāk tiek zagtas pases, tāpēc Ārlietu ministrija pat sagatavojusi speciālu mācību video "ķēpaušiem". Paskatieties vien, cik vienkārši ir atpūtas laikā palikt bez pases.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Lielbritānijas vēstniecība Austrijā informēja, ka 2016. gadā par 50% pieauguši britu pasu zādzību gadījumi, raksta The Local.

No 2016. gada 1. janvāra vēstniecība izsniegusi 102 pagaidu pases, lai nomainītu pazaudētās vai nozagtās. Šis skaits par 50% pārsniedz pērnā gada datus.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija ir sagatavojusi speciālu mācību video, kurā stāsta, kā tūristiem nozog vai izkrāpj pases, tāpēc aicināja atpūtniekus uzmanīties.

Eksperts minēja četras plaši izplatītas tehnoloģijas: "Viltvārdis" — krāpnieks stādās priekšā kā policijas darbinieks un ar pamatotu iemeslu lūdz tūristam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu; "Tīrīšana" — kabatas zaglis noķēpā svešu žaketi un palīdz to notīrīt, bet šajā laikā nozog pasi; "Reģistrācija" — uz viesnīcas administratora galda atstātu pasi var "nospert" itin vienkārši; "Atpūta" — pase pazūd no žaketes kabatas, kas bezrūpīgi pakārta uz krēsla atzveltnes.

Tās ir visplašāk izplatītās tehnoloģijas, taču pastāv arī citas, tāpēc nepieciešams ievērot vairākus vienkāršus noteikumus. Naudu un dokumentus glabājiet kabatā vai somiņā, kurā grūti ielīst. Neatstājiet mantas bez uzraudzības. Ja iespējams, atstājiet dokumentus viesnīcas seifā, nenēsājiet tos līdzi. Un pievērsiet uzmanību cilvēkiem, kuri sēž netālu vai pienāk pārāk tuvu. Uzticieties saviem instinktiem.

Ziņu lente
0