Eksperte: Latvijai nepieciešama ģimenes nodokļu deklarācija

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā dokumenta forma vienkāršotu Valsts ieņēmumu dienesta darbu.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Pēc Augstākās biznesa skolas Turība ekspertes Anna Mednes domām, Latvijā ir jāievieš ģimenes nodokļu deklarācija, lai vienkāršotu pārmaksāto nodokļu atgūšanas procedūru, raksta rus.db.lv.

Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nākamnedēļ VID sāks pieņemt gada ienākumu deklarācijas

Ekspertes piedāvāts variants paredz, ka viens ģimenes loceklis varētu aizpildīt vienu deklarāciju par visiem pārējiem mājsaimniecības locekļiem, kas vienkāršotu Valsts ieņēmumu dienesta darbu. Pie ģimenes locekļiem pieskaitāmi laulāts pāris un apgādājamie bērni. Eksperte atgādina, ka no 1. marta visi Latvijas iedzīvotāji var atgriezt pārmaksātos nodokļus caur elektronisko EDS sistēmu. 2016. gadā valsts iedzīvotāji tādējādi atgriezuši 121,44 miljonus eiro.

Iesniedzot deklarāciju šogad, var atgriezt nodokļus par laika posmu no 2015. līdz 2017. gadam, savukārt līdz šī gada 16. jūnijam vēl arī par 2014. gadu. Tas attiecas uz tā saucamo brīvprātīgo deklarācijas iesniegšanu pārmaksāto nodokļu atgriešanai par medicīniskajiem pakalpojumiem un izglītības iegūšanas izdevumiem.

Sākot ar 2019. gadu, pārmaksāto nodokļu atgriešanas summa daudziem iedzīvotājiem varētu pieaugt, jo palielinās ikgadējais izmaksas ierobežojums līdz 600 eiro (gan sev, gan ģimenes locekļiem). Taču tiek ieviesti nodokļu atgriešanas ierobežojumi, kuru iepriekš nav bijis, piemēram, par stomatoloģijas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0