Rīga varētu palikt bez "kapu tramvaja"

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийТрамвай в Риге
Трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķu sašutums un petīcijas paraksti nav spējuši apturēt jaunā tramvaja maršruta celtniecību pa Senču ielu, taču ABLV likvidēšana tomēr varētu nostāties "kapu tramvaja" ceļā.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Rīgas dome varētu pazaudēt ES finansējumu Skanstes tramvaja līnijas projekta īstenošanai, vēsta LTV7 programma "Šodien vakarā".

Skanstes tramvaja maršruta projekts, ko tautā iesaukuši par "kapu tramvaju", tika prezentēts 2016. gadā un izraisīja iedzīvotāju masveida neapmierinātību. Lieta tāda, ka viens no tramvaju posmiem ies pa Senču ielu, kas šķērso divus memoriālos kompleksus – pareizticīgo Pokrova kapus un luterāņu Lielos kapus.

Tramvajs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Netraucēt senču mieru: rīdzinieki vāc parakstus pret "Kapu tramvaju"

Rīdzinieki raizējās, ka braucamās daļas paplašināšana Senču ielā novedīs pie dažu apbedījumu vietu iznīcināšanas. Pret jauno maršrutu uzstājās politiķi, sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunās tramvaju līnijas celtniecību tika savākti apmēram pusotrs tūkstotis parakstu, taču beigās par galveno šķērsli "kapu" tramvaja ceļā kļuva ABLV likvidācija. Tās dēļ paliek neskaidrs Skanstes rajona apbūves jautājums. 11% rajona bija paredzēti iecerētam kvartālam New Hanza, ko finansēja banka. Nezināms arī Mūsdienīgās mākslas muzeja liktenis, kuram bija jākļūst par vienu no rajona pērlēm.

"Mums ir zināmas apņemšanās pret Eiropas Komisiju, cik ir jādeklarē izdevumi. Bet, protams, lai izdevumus deklarētu, ir jābūt veiktiem maksājumiem. Konkrēti, 2018. gadā ļoti kritisks ir zemās grīdas tramvaju iepirkums. Ir paredzēts salīdzinoši liels avanss šim piegādātājam, kas arī ir plānots naudas plūsmā," — uzsvēra Diāna Rancāne, Finanšu ministrijas ES fondu uzraudzības departamenta direktore.

"Rīgas satiksmei" līdz augustam jāpaspēj noslēgt līgumu par zemās grīdas tramvaju iepirkumu. Ja "Rīgas satiksme" termiņā neiekļausies, 4,3 miljonus eiro zemās grīdas tramvaju iegādei nāksies maksāt no rīdzinieku kabatas. Risks neiegūt 4,3 miljonus ir ļoti augsts, norāda Finanšu ministrijā.

Taču, Rīgas satiksme pārstāvji apgalvo, ka iepirkuma dokumentācija jau tiek gatavota, un uztraukumam nav pamata. Komisija nolēma atgriezties pie šī jautājuma rudenī.

Ziņu lente
0