Politika

Politologs: Latvija sadusmos Krieviju un saņems problēmas, kas to satricinās pašos pamatos

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas un ASV karogi
Latvijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad bavārieši sadomās pārcelties uz Latviju, kāpēc ASV Valsts departaments bāž degunu lietās, ar ko tam nav nekāda sakara un kas notiks, ja Krievijai izsīks pacietība, pastāstīja politologs Armens Gasparjans.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. ASV Valsts departamenta pārstāve Hezere Nauerte pamatojusi krievu skolu problēmu Latvijā ar "Krievijas draudiem", brīfinga gaitā atbildot uz žurnālista frāzi par to, ka Latvijas valdība faktiski iznīcina izglītību krievu valodā valstī.

"Mani pārsteidza amerikāņu formulējums, kuri krievu izglītības iznīcināšanu Latvijā nosauca par "normālu" kaut kādas Krievijas agresijas atvairīšanas ietvaros. Var jau ar mokām uzskatīt par "Krievijas agresiju" situāciju gāzes jomā Ukrainā, taču šajā gadījumā vispār nav saprotams, pie kāda krasta piepeldējusi tāda zivs," — politologs un žurnālists Armens Gasparjans pastāstīja savā tuvāko ārvalstu un Baltijas valstu notikumu iknedēļas apskatā radio Sputnik.

Gasparjans atzīmēja, ka Latvijas valodu izvēles problēmu laiks risināt ANO, jo nu vairs nav šaubu par to, ka Latvijā pastāv valodu segregācija valsts līmenī.

"Par to, ka Latvijā tiek īstenota cilvēku segregācija pēc nacionalitātes un valodas, nav šaubu. Taču tagad noskaidrojas, ka mums ir tāds zutis kā ASV Valsts departaments, kurš ķeras pie jautājuma noregulēšanas," — uzsvēra Gasparjans.

Viņš atzīmēja, ka krievi tikpat labi varētu doties pie ASV vēstniecības ar plakātiem "Rokas nost no izglītības meksikāņu valodā".

"Varat būt droši, ja jau pēc pāris stundām no visām ietekmīgajām amerikāņu struktūrām un medijiem, arī no Valsts departamenta saņemsim dusmīgas apsūdzības par nekaunīgu un zemisku iejaukšanos ASV iekšējās lietās. Laikam jau viņiem būs taisnība, jo tā it kā nav mana darīšana, kas notiek pie viņiem Teksasā vai Alabamā. Galvenais, lai krievus neapspiestu," — paskaidroja politologs.

Ведущий радио Sputnik Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans: Kadirovs Latvijā nostādīts vienā rindā ar bērziem un lāčiem

Taču, Gasparjans atzīmēja, Latvijas valdība pirmā norāda Krievijai, ka nevajag līst tās tautiešu darīšanās viņu valstī. Līdz ar to, politologs atzīmēja, cīņa ar krievu valodu Latvijā ir vietējo varasiestāžu galvenais uzdevums.

"Iespējams, Latvijas valdība uzskata, ka tūlīt pēc uzvaras pār krievu valodu valstī sāksies tik laba dzīve, ka turp atgriezīsies ne tikai aizbraukušie latvieši, bet arī bavārieši sadomās apmesties kaut kur Jūrmalā, un varbūt pat pati Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja sagribēs kļūt par Rīgas mēru," — izteica pieļāvumu Gasparjans.

Viņš vēlreiz atgādināja, ka ekonomikas līmenis valstī nebūt nav atkarīgs no valodas, kādā notiek mācības skolā, un krievu apspiešanas rezultātā ražošana nepieaugs, drīzāk gan otrādi.

"Ar krievu vajāšanu Latvija var panākt tikai to, ka Krievija saniknosies un ieviesīs tāda mēroga kontrsankcijas, ka valsti satricinās līdz pamatiem," — uzsvēra Gasparjans.

Ziņu lente
0