Politika

Baltijas valstis nostājušās Polijas pusē: tās iebilst pret ES sankcijām

© Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERSPolijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija sameklējusi sev sabiedrotos ES – Baltijas valstu premjerministri iebilst pret Eiropas Savienības sankciju piemērošanu Varšavai.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Baltijas valstu premjerministri apspriedē Viļņā informēja par to, ka iebilst pret Eiropas Savienības sankciju piemērošanu Varšavai sakarā ar valsts tiesu reformu, vēsta TVNet.

Polijas likumā par Augstāko tiesu paredzēta tiesnešu pensijas vecuma samazināšana no 70 līdz 65 gadiem, turklāt parlamentam piešķirtas tiesības iecelt 15 tiesnešus Nacionālajā tiesu padomē, kam būs jānodrošina tiesnešu objektivitāte. Iepriekš padomes locekļus ievēlēja paši tiesneši.

Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Daļa, Krievija ir gatava nopirkt Mažeiķus: kā Polija šantažē Lietuvu

Reformas iniciatori paziņoja, ka tā palīdzēs Polijas tiesu sistēmai atbrīvoties no tiesnešiem, kuri strādāja tiesās pirms komunistiskā režīma kraha 1989. gadā. Savukārt kritiķi uzskata, ka reforma apdraud Polijas tiesu sistēmu neatkarību.

Baltijas ministru padomes kārtējā sēdē piedalījās arī Polijas premerministrs Mateušs Moraveckis, ar kuru Baltijas valstu līderi plānoja apspriest drošību reģionā Austrumu partnerības uzdevumus, divpusējo sadarbību un aktuālos ES jautājumus.

​"Mums ir saprotami Polijas puses centieni un nepieciešamība īstenot tiesu reformu, un gadījumā, ja (..) tiktu mēģināts pret Poliju spert ierobežojošus soļus, Lietuva atbalstīs Polijas Republiku," — žurnālistiem paziņoja Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis.

"Mēs negribētu, ka Polijai tiktu noteikti kaut kādi sodi," — viņam piebalsoja Latvijas premjers Māris Kučinskis.

Флаги Евросоюза и Польши - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas tīšā kropļošanās. EP sagatavojis bēdu leju Varšavai
Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass atzīmēja, ka jautājums par Polijas balsstiesību ierobežošanu ES ministru padomē "nav pat apspriežams".

"Nedrīkstam pieļaut, lai aizietu tik tālu, jo tieši dialoga ceļā mēs Eiropas Savienībā varam panākt kopīgu nostāju," — paziņoja Igaunijas politiķis.

Varšava vēlas izvairīties no ES sankcijām: Viļņā Moraveckis pastāstīja, ka ceturtdien Briselē ticies ar Eiropas komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru un iesniedzis dokumentu, kurā detalizēti izklāstītas izmaiņas Polijas tiesu sistēmā.

"Ceru, ka dažu tuvāko mēnešu laikā mēs spēsim pārliecināt mūsu partnerus Eiropas Savienībā, ka šī reforma ir iespējama," — norādīja Polijas premjerministrs.

Ziņu lente
0