Viļņas mērija pieprasa nojaukt pieminekli Sarkanās armijas karavīriem

CC0 / wikipedia / Loraine / Antakalnis Cemetery, general viewKaravīru memoriāls Antakalnē
Karavīru memoriāls Antakalnē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas mērijā apsūdz meklētājus, kuri veica padomju karavīru pārapbedīšanu, falsifikācijā – it kā viņi neesot identificējuši mirstīgās atliekas un pierakstīja pie tām citus uzvārdus – un pieprasa nojaukt pieminekli.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Lietuvas varas iestādes turpina karot ar pieminekļiem, Viļņas pašvaldības administrācijas Pilsētas saimniecības un transporta departamenta direktors Virginijs Pauža pieprasa novākt no karavīru memoriālās kapsētas Antakalnē divas plītis, raksta Baltnews.lt.

Viens no pieminekļiem uzstādīts Sarkanās armijas karavīru brāļu kapos, kuri gāja bojā 1944. gadā Viļņas atbrīvošanas laikā no vācu okupantiem. Otrs — brāļu kapos, kuros pārapbedīti Krievijas Imperatora armijas karavīri, kuri gāja bojā Pirmā pasaules kara kaujas laukā.

Piemineklis Padomju Armijas un Polijas karaspēka karavīriem Polijā - Sputnik Latvija
Polijā pieprasa pārtraukt padomju pieminekļu nojaukšanu

Pauža paziņoja, ka abi pieminekļi tika uzstādīti patvaļīgi, turklāt uz viena no tiem, iespējams, "atrodas melīga informācija, kura nav apstiprināta ar dokumentiem". Iepriekš Lietuvas Kultūras ministrijas Kultūrmantojuma departamentā radās šaubas par pareizu četru Pirmā pasaules kara karavīru un septiņu Lielā Tēvijas karā bojāgājušo mirstīgo atlieku identifikāciju, taču uz pieminekļa izkalti seši uzvārdi.

Vēstulē lietuviešu meklētājiem no Kara vēstures asociācijas "Aizmirstie karavīri" Pauža piedāvā vai nu nostiprināt pieminekļus likumā atbilstoši normatīvo aktu prasībām, vai arī demontēt melnā marmora kapakmeņi. Ja neviena no rekomendācijām netiks izpildīta, pieminekļi tiks nojaukti, savukārt meklētājiem draud sods un visu demontāžas izdevumu segšana.

"Aizmirstie karavīri" asociācijas vadītājs Viktors Orlovs, atbildot uz Kultūrmantojuma departamenta pretenzijām, jau februāra sākumā nosūtīja iestādei vēstuli, kurā norādīja, ka visi nepieciešamie dokumenti tika savākti un iesniegti KMD un Viļņas pašvaldībai, kas arī kalpoja par pamatojumu pārapbedīšanai un vārdu iemūžināšanai granīta pieminekļos. Viņš uzsvēra, ka pārapbedīšana tika veikta jau 2013. un 2014. gadā, un pirms tam nevienam neradās nekādu šaubu par to, ka tur apglabāti tieši šie cilvēki.

Kauju Slavas monuments Ļvovas pilsētā - Sputnik Latvija
Igaunija palīdzēs Ukrainai lēmumā par padomju karavīriem veltītā pieminekļa pārnešanu

Taču departamentā viņa skaidrojumu atstāja bez uzmanības.

"Uzskatu, ka prasība nojaukt pieminekļus ir nepamatota un politiski angažēta. Kā kristietis es uzskatu, ka karot ar mirušajiem ir absolūti nepieņemami. Kapsēta nav vieta politiskai attiecību noskaidrošanai," paziņoja Orlovs.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka rudenī Lietuva Biržu rajonā parādījušies uzraksti ar norādi, ka uzraksti uz padomju pieminekļiem "neatbilst vēstures patiesībai". Vēlāk uzrakstu uzstādīšanu apturēja. Taču Lietuvas Seima izskatīšanā atrodas likumprojekts, kurš liks novākt "ideoloģiski nepareizos" uzrakstus un nomainīt tos pret "neitrāliem", kuri atbilst oficiālajam Lietuvas vēstures skaidrojumam.

Atsevišķi aktīvisti sāka izvietot skaidrojošus uzrakstus arī Latvijā.

Ziņu lente
0