Polijā pieprasa pārtraukt padomju pieminekļu nojaukšanu

CC BY-SA 3.0 / wikipedia / American1990 / Pomnik Bohaterow w SlubicachPiemineklis Padomju Armijas un Polijas karaspēka karavīriem Polijā
Piemineklis Padomju Armijas un Polijas karaspēka karavīriem Polijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aktīvisti apņēmušies iesniegt oficiālu petīciju Polijas valdības pārstāvim.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Polijā noslēgusies starptautiskā diskusija "Prasība Polijas valdībai pārtraukt padomju karaviriem veltīto pieminekļu nojaukšanu", kurā piedalījās aktīvisti no Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas, raksta "Rossijskaja gazeta".

Diskusija notika Varmijas-Mazūrijas vojevodistē Polijā, Lidzbarkas Varmiņskas pilsētā, kur aizvadītajā nedēļā tika demontēts piemineklis Pateicībai Sarkanajai armijai, kurš atradās 30 kilometru attālumā no robežas ar Kaļiņingradas apgabalu.

Памятник советским воинам в Варшаве - Sputnik Latvija
Varšavā notika protesta akcija pret padomju karavīru pieminekļu nojaukšanu

Pasākuma organizatori apņēmušies iesniegt oficiālu petīciju Polijas valdības pārstāvim. Lielākā delegācija ieradās no Kaļiņingradas — tās sabiedrisko organizāciju pārstāvji pilnībā piekrita vārdiem par to, cik kaitīgs ir karš ar pieminekļiem karavīriem, kas sevi vairs aizstāvēt nespēj.

Krievijas konsule Gdaņskā Vanda Kaļužnaja pavēstīja, ka tikai četrās tuvākajās vojevodistēs atrodas 135 piemiņas vietas, un daudzi Polijas iedzīvotāji, kuri gatavi tās aizstāvēt, vēršas Krievijas vēstniecībā, lai arī baidās atklāti paust savu pilsonisko viedokli.

Diskusijas organizators, biedrības "Kursk" vadītājs Ježi Tics paziņoja, ka kopā ar saviem līdzgaitniekiem kopš 2013. gada Polijas teritorijā atjaunojis aptuveni 40 kara pieminekļus, un viņi sevi uzskata par "miera aizstāvjiem, kuru ieroči ir drosme un patiesība".

"Polijas tauta un valdība runā dažādās valodās. Tāpēc esam šeit sapulcējušies, lai parādītu cilvēku viedokli, kuri vēlas saglabāt pieminekļus," — pavēstīja Tics.

"Kursk" savā cīņā nav vientuļa: aktīvisti no Katovices pilsētas, kur uz karavīru kapu nožogojuma iznīcināta padomju simbolika, panākuši no Cīņas un mocekļu piemiņas aizsardzības padomes atzinumu par to, ka "zvaigzne ir pieņemams simbols, kas identificē Sarkanās Armijas karavīrus".

Savukārt Mendzižečas pilsētas iedzīvotāji, glābjot pieminekli, zvaigzni uz padomju karavīra ķiveres noslēpuši aiz Polijas simbola — ērgļa. Mikolinas ciemā, kur kara laikā tūlīt pēc Oderas forsēšanas 1945. gada janvārī izveidojās memoriāls kritušajiem, vietējie iedzīvotāji nesen atjaunoja pieminekli un uzstādīja pareizticīgo krustu. 

Ziņu lente
0