Politika

Latvijas vēstnieks: izskatās, ka mūs sagaida seši neparasta dialoga gadi ar Putinu

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstnieks Māris Riekstiņš sagaida, ka Rīgas un Maskavas attiecības tuvākajos gados būs sarežģītas, taču atzīmē arī pozitīvas tendences, tostarp, abu valstu preču apgrozījuma pieauguma jautājumā.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš pauda savu viedokli attiecībā uz to, kas kļūs par nākamo Krievijas prezidentu, un uzskata, ka Krievijas un Latvijas attiecības tuvāko gadu laikā paliks sarežģītas.

Pēc Riekstiņa domām, Krievijas sabiedrības noskaņojums liecina par to, ka esošais Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins saglabās savu amatu tuvāko sešu gadu laikā. "Viņam ir liels atbalsts," atzīmēja Latvijas diplomāts telekanāla LNT raidījum "900 sekundes" ietvaros.

"Pēdējais paziņojums bija vērsts uz to, ka viņš kā līderis spējis īstenot vairākas ieceres un personīgi rūpējies par ieroču sistēmas attīstību, kas savukārt viņam ļautu būt kā līderim pie starptautiskā sarunu galda," pateica Riekstiņš.

Pēc viņa domām, Latvijas un Krievija dialogs būšot sarežģīts arī pēc prezidenta vēlēšanām šajā valstī, jo "nekas neliecina, ka Krievija varētu mainīt savu attieksmi jautājumā par Ukrainu un tā sāktu īstenot Minskas vienošanās punktus".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
"Tas vairs nav dzērājs ringa stūrī": Dānijā novērtēts Krievijas jaunais bruņojums

Taču Krievija vairākkārt atkārtojusi, ka nav Ukrainas iekšējā konflikta puse vai Minskas miera izveidošanas vienošanās subjekts, tomēr Maskava ir ieinteresēta, lai Ukraina pārvarētu politisko un ekonomisko krīzi.

Pēc Riekstiņa domām, grūtas attiecības starp Krieviju un Latviju saglabāsies visu tuvāko gadu laikā.

"Domāju, ka pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām nekas būtiski nemainīsies, lai gan gaidīsim un vērosim, kādās izmaiņas būs Krievijas retorikā," pateica vēstnieks.

Neskatoties uz to, Riekstiņš atgādināja, Latvijas un Krievijas attiecībās ir arī pozitīvi brīži — tiek īstenoti vairāki projekti kultūras jomā, neskatoties uz sankcijām ievērojami palielinājies eksporta un importa apjoms, tirdzniecības apgrozījums abu valstu starpā sasniedzis gandrīz 2 miljardus eiro.

Iepriekš analoģisku viedokli sakarā ar Latvijas un Krievijas attiecībām pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

ES karogs - Sputnik Latvija
Politika
Diplomāts pastāstīja, kā Baltija 2000. gados kaitēja Krievijas un ES attiecībām

Pēc Latvijas ārpolitikas iestādes vadītāja domām, gaidāmajā Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvaru gūšot esošais valsts vadītājs Vladimirs Putins. Pārmaiņas Latvijas un Krievijas attiecībās pēc vēlēšanām Rinkēvičs negaidot. Taču, iespējams, kaut kādas pārmaiņas notiks kaimiņvalsts ekonomikā, paziņoja Rinkēvičš Latvijas Radio ēterā janvāra beigās.

Taču ministrs arī atzīmēja, ka dialogs ar Krieviju netiek pārtraukts praktiskās sadarbības jautājumos.

"Pērn tika parakstīti Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas gala dokumenti. Tas ir liels solis ne tikai Latvijas drošības stiprināšanā, bet ir arī nepieciešamība efektīvai cīņai ar nelegālo imigrāciju un organizēto noziedzību. Sakārtota robežlīnija ir nepieciešama, lai Latvija varētu pilnvērtīgi sargāt NATO un Eiropas Savienības ārējo robežu," norādīja Rinkēvičs.

Ziņu lente
0