Vēlēšanas Latvijā aizritēs vecmodīgi, toties droši

© Sputnik / Oksana DzadanВыборы в местные самоуправления
Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hakeri nevarēs ietekmēt balsu skaitu Latvijas Saeimas vēlēšanu laikā oktobrī, jo balsu skaitīšana tiks veikta manuāli.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Mēģinājumu ietekmēt Latvijas Saeimas vēlēšanas oktobrī nebūšot, pastāstīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts intervijā avīzei Diena.

Tā iemesls, pēc viņa sacītā, ir tas, ka Latvijā, salīdzinot ar datorizētajām sistēmām ASV, Francijā, Nīderlandē un Ukrainā, balsu skaitīšana vēlēšanās notiek vecmodīgi.

Pēc viņa domām, tā ir Latvijas priekšrocība.

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
"Kremļa saraksts" – centieni ietekmēt vēlēšanas

"Zinu, ka Norvēģija pārgāja atpakaļ uz balsu manuālu skaitīšanu. Tomēr ir būtiskākais apzināties riskus un realizēt pretpasākumus," — pateica Sārts.

Pēc viņa domām vēlēšanu procesā ir divi galvenie riski, un pirmais no tiem ir sabiedrības sašķelšanas padziļināšanās.

Šajā sakarā ir jānošķir normālu priekšvēlēšanu retoriku, ko izmanto politiķi, no mēģinājumiem pastiprināt to no ārienes. Citās valstīs tā ir migrācija, sociālā politika – tēmas dabīgā veidā iekļaujas debatēs, taču apzināti tiek saasinātas.

Otrs un nopietnāks mērķis ir uzticības iedragāšana vēlēšanu rezultātiem. Pēc Sārta sacītā, atbildīgās iestādes strādā pie šī jautājuma, lai tiktu galā ar jūtīgiem segmentiem, tostarp, ar viltus ziņām un slēptām negaidītām kampaņām. Taču sabiedrībai ir jāapzinās, ka riski pastāv, un par tiem ir jādomā.

Ļoti svarīga ir mediju un nevalstisko organizāciju loma, jo iedzīvotāji neuzticas partijām. Ir jābūt kādam, kurš pateiks, ka tas neizskatās pēc patiesības un kāds cenšas mērķtiecīgi ietekmēt rezultātus.

Ziņu lente
0