Putins uzrunā Federālajai sapulcei informē par jauno bruņojumu ar atomenerģijas dzinējiem

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins demonstrēja dažus Krievijas jaunākā bruņojuma paraugus, kuri izstrādāti pēc ASV vienpusējās atkāpšanās no līguma par pretraķešu aizsardzību.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Pēc ASV izstāšanās no līguma par pretraķešu aizsardzību Krievija saspringti strādāja pie perspektīvā stratēģiskā bruņojuma un ir guvusi panākumus. Pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmas ir bezspēcīgas jauno bruņojuma paraugu priekšā, tāpēc NATO spēku tuvošanās KF robežām ir neefektīva, pastāstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunā Federālajai sapulcei, vēsta RIA Novosti.

Amerikāņus ilgi centās pārliecināt nepaplašināt PRA

Krievija ilgi centās pārliecināt ASV nepārkāpt pretraķešu aizsardzības (PRA) līgumu, pat šķita, ka kompromisu, iespējams, izdosies atrast, taču Vašingtona noraidīja visus Maskavas ierosinājumus.

Развертывание оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Iskanderi" Baltijā: Karību krīze reģiona mērogā?

"Mēs ilgi centāmies pārliecināt nepārkāpt līgumu par PRA, neizjaukt stratēģisko līdzvaru. Velti. ASV vienpusējā kārtībā lauza līgumu," — norādīja Putins uzrunā.

Viņš atgādināja, ka jau darbojas PRA sistēma Aļaskā un Kalifornijā un, NATO paplašinoties uz austrumiem, parādījušies divi PRA rajoni Austrumeiropā: Rumānijā tā jau radīta, Polijā darbi tuvojas noslēgumam.

"Izmantojamo pretaķešu darbības attālums pieaugs, plānots tās izvērst Japānā un Dienvidkorejā," — teica Putins.

"ASV PRA globālajā sistēmā iekļauts ari jūras grupējums. Tie ir pieci kreiseri un 30 eskadras kuģi, kuri, cik mums zināms, izvērsti tiešā Krievijas teritorijas tuvumā. Es neko nepārspīlēju, darbs pašlaik rit pilnā sparā," — paziņoja Krievijas prezidents.

Atbildot un ASV PRA sistēmu izvēršanu, Krievija rada jaunākās bruņojuma sistēmas, jo Krievijas bezdarbība galu galā novestu pie Krievijas kodolpotenciāla vērtības zuduma, teica Putins un piebilda, ka pēdējos gados Krievija saspringti strādājusi pie perspektīvā stratēģiskā bruņojuma.

Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Krievijas GKS lidotāji pārbauda jaunos iznīcinātājus Su-57

"Visus šos gadus pēc ASV vienpusējās atkāpšanās no līguma par PRA mēs saspringti strādājām pie perspektīvas tehnikas un bruņojuma. Tas ļāvis mums spert lielu un strauju soli stratēģisko ieroču jauno nozaru izveidē," — teica Putins.

Prezidents uzsvēra, ka Krievija nevienu neapdraud un neplāno uzbrukt, taču Krievijas augošais militārais spēks garantē mieru uz planētas, jo saglabā spēku līdzsvaru. Pēc Putina vārdiem, pirms jauno bruņojuma sistēmu radīšanas neviens ārvalstu partneris nevēlējās sarunāties ar Krieviju pēc būtības un neviens neuzklausīja, taču tagad viņiem vajadzētu ieklausīties.

"Pārsteidzoši, taču, neskatoties uz visām problēmām, ar kurām saskārāmies ekonomikā, finansēs, aizsardzības rūpniecības jomā, armijā, Krievija tomēr bija un joprojām ir lielākā kodollielvalsts. Neaizmirstie, neviens ar mums negribēja runāt pēc būtības. Mūs neviens nedzirdēja. Uzklausiet tagad," — atzīmēja Putins un pastāstīja par dažiem Krievijas tehnikas paraugiem.

Raķete ar atomenerģijas iekārtu

Krievijas prezidents pastāstīja, ka Krievijā tiek izstrādāti jauna veida stratēģiskie ieroči, kuri neizmanto ballistiskās lidojuma trajektorijas ceļā pie mērķa. "Tātad, arī PRA sistēmas cīņā ar tām ir nederīgas un vienkārši bezjēdzīgas," — teica Putins.

Viņš piebilda, ka perspektīvo bruņojuma sistēmu pamatā ir Krievijas speciālistu unikālie sasniegumi.

Видеомост НАТО в Европе - Sputnik Latvija
NATO bāzes Baltijas valstīs var saasināt situāciju līdz pēdējam

"Viens no tiem ir jaudīga mazgabarīta kodolenerģētiskā iekārta, ko iespējams izvietot mūsu jaunākās spārnotās raķetes X-101 vai amerikāņu "Tomahawk" korpusā, taču pie tam tā nodrošina desmitiem reižu lielāku lidojuma attālumu, — tā ir gandrīz neierobežota," — paziņoja Putins.

Pēc viņa vārdiem, 2017. gada nogalē Krievijā sekmīgi izmēģināta jaunā spārnotā raķete ar kodolenerģijas iekārtu. Savā uzrunā Federālajai sapulcei viņš nodemonstrēja raķetes izmēģinājumus.

Prezidents paziņoja, ka raķetes starts un virszemes izmēģinājumu komplekss ļauj sākt darbu pie principiāli jauna veida bruņojuma — stratēģisko kodolieroču kompleksa ar raķetēm, kas apgādātas ar kodolenerģijas iekārtu.

"Kā noprotat, nekā tamlīdzīga pagaidām nav nevienam pasaulē. Iespējams, reiz kaut kur parādīsies, taču tikmēr mūsu puiši vēl kaut ko izdomās," — teica Putins.

Hiperskaņas raķešu komplekss

Prezidenta vēstījumā tika demonstrēti arī jaunā hiperskaņas raķešu kompleksa ar planējošo spārnoto bloku izmēģinājumi.

Pēc Putina vārdiem, tamlīdzīga sistēma spēj trāpīt mērķī starpkontinentālā dziļumā ar hiperskaņas ātrumu un augstu precizitāti, ar dziļa manevra iespēju augstumā un kursā, ar iespēju apiet pārtveršanas robežas. Valsts vadītājs uzsvēra, ka tamlīdzīga bruņojuma pašlaik nav nevienā pasaules valstī.

Amerikāņu bumbvedējs B-52 - Sputnik Latvija
ASV bumbvedēji nometa pie Krievijas robežām 220 kg mācību bumbu

"Sistēma izceļas ar iespēju doties lidojumā atmosfēras blīvajos slāņos starpkontinentālā attālumā, hiperskaņas ātrumā, kas pārspēj Maha skaitli vairāk nekā 20 reizes," — informēja valsts vadītājs.

Viņš norādīja, ka, virzoties uz mērķi, planējošais spārnotais bloks īsteno dziļus manevrus gan pa kursu, gan lidojuma augstuma ziņā. "Tāpēc tas ir absolūti nepieejams jebkuriem pretgaisa un pretraķešu aizsardzības līdzekļiem," — uzsvēra Putins.

"Jauno kompozīto materiālu pielietojums ļāvis atrisināt planējoša bloka ilgstoša vadāmā lidojuma problēmu gandrīz plazmas veidošanās apstākļos. Tas tuvojas mērķim kā meteorīts, kā ugunīga lode, temperatūra uz izstrādājuma virsmas sasniedz 1600-2000 grādus pēc Celsija. Pie tam spārnotais bloks tiek droši vadīts," — piezīmēja Krievijas prezidents.

"Sarmat"

Tāpat valsts vadītājs informēja, ka sākta jaunā raķešu kompleksa ar smago starpkontinentālo raķeti "Sarmat" izmēģinājumu aktīvā fāze. "Šis raķešu komplekss nomainīs kompleksu "Vojevoda", kas tika izstrādāts jau Padomju Savienībā," — paskaidroja Putins.

Savā vēstījumā Putins pirmo reizi demonstrēja raķešu kompleksa "Sarmat" izmēģinājumus.

Prezidents atzīmēja, ka jaunā starpkontinentālā ballistiskā raķete (SBR) "Sarmat" svērs vairāk nekā 200 tonnas, to būs iespējams aprīkot ar kodolgalviņām, turklāt PRA līdzekļiem to pārtvert būs grūti. Tāpat "Sarmat" nodrošināts ar lielāku skaitu kaujas bloku nekā "Vojevoda" — pagaidām spēcīgākā SBR pasaulē.

"Kinžal"

Krievijas prezidenta vēstījumā Federālajai sapulcei tika demonstrēti hiperskaņas aviācijas raķešu kompleksa "Kinžal" izmēģinājumi — no 2017. gada 1. decembra tas sācis izmēģinājuma dežūras Dienvidu kara apgabala aerodromos.

"Ātrās nesējlidmašīnas unikālās tehniskās īpašības ļauj dažu minūšu laikā nogādāt raķeti izmešanas vietā, pie tam raķete pārvietojas hiperskaņas ātrumā, kas desmitkārt pārsniedz skaņas ātrumu, un manevrē visos lidojuma trajektorijas posmos. Tas ļauj viņai garantēri pārvarēt visas pašreizējās un, es domāju, arī perspektīvās pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas, piegādājot kodollādiņus un parastos lādiņus līdz divu tūkstošu kilometru attālumā," — teica Putins.

Zemūdens bezpilota aparāts

Krievijā izstrādāts zemūdens bezpilota aparāts darbam ļoti lielā dziļumā un starpkontinentālā attālumā, kas spēj pārvietoties ātrumā, kas vairākkārt pārsniedz visu pašreizējo kuģu rādītājus. "Tā ir vienkārši fantastika," — pastāstīja Putins Federālajai sapulcei.

"Varu pastāstīt, ka Krievijā izstrādāti bezpilota zemūdens aparāti, kas spēj pārvietoties lielā dziļumā, ļoti lielā dziļumā un starpkontinentālā attālumā ātrumā, kas vairākkārt pārsniedz zemūdeņu, torpēdu un pat ātrāko virsūdes kuģu rādītājus — tā ir vienkārši fantastika," — teica Putins.

Lāzerieroicis

Iespējams, Krievija ir apsteigusi citas valstis jomā, kas skar uz jauniem fizikas principiem radītu ieroču izstrādi, paziņoja Krievijas prezidents vēstījumā Federālajai sapulcei.

"Mēs zinām arī to, ka vairākas valstis strādā pie perspektīva bruņojuma uz jaunu fizisko principu pamata. Pastāv pamats uzskatīt, ka arī šajā jomā esam soli priekšā, jebkurā gadījumā tur, kur tas ir visvairāk vajadzīgs. Piemēram, būtiski rezultāti sasniegti lāzerieroču izstrādē, un tā vairs nav tikai teorija vai projekti, ne arī ražošanas sākums. Kopš pagājušā gada karaspēki jau saņem kaujas kompleksus. Šajā jomā negribu izteikties sīkāk, vienkārši tagad tam vēl nav pienācis laiks. Taču speciālisti sapratīs, ka tamlīdzīgi kompleksi vairākkārt, patiešām, vairākkārt paplašina Krievijas iespējas garantēt savu drošību," — norādīja Putins.

Vēstījuma gaitā tika nodemonstrēti kadri ar Krievijas jauno kaujas lāzera iekārtu.

Un tas vēl nav viss

Krievijas prezidents norādīja, ka savā vēstījumā nebūt nav pieminējis visas novācijas bruņojuma sfērā.

Starpkontinentālo ballistisko raķešu Topoļ M transporta un starta iekārta - Sputnik Latvija
Vieglas pastaigas nebūs. Amerikāņi aprēķinājuši, ar ko draud uzbrukums Krievijai

"Protams, mēs nodarbosimies arī ar mūsu jaunāko bruņojuma sistēmu attīstību un pilnveidošanu. Un, protams, šodien es nebūt nepastāstīju par visiem mūsu ieročiem un perspektīvajiem izstrādājumiem. Taču šodienai būs pietiekami," — teica valsts vadītājs.

Prezidents uzsvēra, ka sankcijas nav apturējušas Krievijas attīstību, tostarp arī militārajā jomā.

"Tiem, kuri pēdējos 15 gadus cenšas attīstīt savu bruņojumu, cenšas iegūt no Krievijas vienpusēju priekšrocību, pieņemt nelikumīgus un no starptautiski tiesiskā viedokļa sarežģītus ierobežojumus un sankcijas ar mērķi apturēt mūsu valsts attīstību, tostarp militārajā jomā, es teikšu: viss tas, ko jūs centāties kavēt, kam likāt šķēršļus ar tādu politiku, jau ir paveikts. Un apturēt Krieviju nav izdevies," — uzsvēra Putins.

NATO tuvošanās nebiedē

NATO spēku tuvošanās Krievijas robežām kļūst neefektīva, ņemot vērā Krievijas jaunos sasniegumus bruņojuma jomā, paziņoja Vladimirs Putins savā vēstījumā Federālajai sapulcei.

"NATO tuvošanās mūsu robežām no militārā viedokļa kļūst neefektīva," — teica Putins.

Iepriekš NATO samitā tika pieņemts lēmums par militārās klātbūtnes paplašināšanu Austrumeiropā. Starptautiskie spēki dislocēti Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā, aizbildinoties ar Krievijas "augošo agresiju".

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka nav ieinteresēta panākt spriedzes pastiprināšanos attiecībās ar NATO, un uzvērusi, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda viedokli, ka NATO ir informēta par to, taču vienkārši izmanto ieganstu, lai dislocētu lielu skaitu tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā.

Ziņu lente
0