Viedoklis

"Iskanderi" Baltijā: Karību krīze reģiona mērogā?

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasРазвертывание оперативно-тактического ракетного комплекса "Искандер-М"
Развертывание оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija pieņēmusi lēmumu par operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander M" pastāvīgu dislokāciju Kaļiņingradas apgabalā. Tās ir Krievijas suverēnās tiesības un viena no atbildēm uz esošajiem un perspektīvajiem militārajiem draudiem.

Kompleksus "Iskander M" brunojumā pieņēmusi 152. gvardes raķešu brigāde Čerņahovskā. Krievijas domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Šamanovs atzīmēja, ka "Iskanderu" primārais mērķis ir ārvalstu militārā infrastruktūra Krievijas robežu tuvumā.

Kompleksa galvenās priekšrocības: stratēģiskā mobilitāte, iespēja organizēt slēpto kaujas dežūru un raķešu palaišanu, lidojuma uzdevuma automātiskais aprēķins un ievade, augsta efektivitāte apšaudes un radioelektroniskās pretdarbības apstākļos.

Iskander - Sputnik Latvija
Krievija pieņēmusi lēmumu par "Iskanderu" pastāvīgu dislokāciju Kaļiņingradā

Iepriekš Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis informēja par "Iskanderu" izkraušanu Kaļiņingradas ostā, un valsts prezidente Daļa Grībauskaite norādīja, ka operatīvi taktisko kompleksu dislokācija Kaļiņingradas apgabalā apdraudot "pusi Eiropas valstu". Abi apgalvojumi ir neprecīzi. Kompleksi tika izkrauti Baltijskas ostā, un raķetes ir ļoti precīzas – tās nav paredzētas plaša mēroga agresijai vai lielas platības apšaudei.

Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš bija savaldīgāks. Viņš pauda viedokli, ka nebūtu nepieciešams runāt par Latvijas militārā apdraudējuma pieaugumu. Viņš skaidroja, ka Krievijā esot tradīcija runāt par ārējiem draudiem, taču piebilda, ka tam, protams, ir vēsturiskais pamats.

Patiešām, Krievijas "Iskanderu" dislokācijai Kaļiņingradā ir "vēsturisks pamats", tie nemaina situāciju Baltijas valstīs, kuras jau sen atrodas Sanktpēterburgas apkaimē dislocēto raķešu kompleksu aizsniedzamības zonā.

"Iskanderi" Kaļiņingradas apgabalā paplašina iespējas reaģēt uz Eiropā veidojamo pretgaisa aizsardzības sistēmu.

Mērīja septiņas reizes

Iepriekš "Iskanderi" reģionā tika nogādāti tikai mācību laikā, taču janvāra beigās noslēdzās operatīvi taktisko raķešu kompleksu brigādei paredzētās parka zonas būvdarbi. Gvardes vienības bruņojuma atjaunošanas posms ir noslēdzies, un šī notikuma nozīme ir daudznozīmīga.

Komplekss Iskander M. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO valstis uzskata "Iskanderus" par drošības apdraudējumu

Efektivitātes ziņā "Iskander M" būtiski pārsniedz visus Krievijā un citās valstīs (Lance, ATACMS, Pluton) izstrādātos analogus. Konvencionālo iespēju kompleksa aspektā tas pielīdzināms kodolieročiem. Vadāmās precīzās ballistiskās un spārnotās raķetes spēj sasniegt mērķi līdz 500 km rādiusā. Tās iespējams aprīkot ar parastajām, kodolieroču, kasešu un elektromagnētiskā impulsa kaujas galviņām. "Iskander" primārie mērķi ir pretinieka komandpunkti, pretraķešu un pretgaisa aizsardzības līdzekļi, aviobāzes un citi svarīgi infrastruktūras objekti. Komplekss integrēts ar dažādām izlūkošanas un vadības sistēmām, var saņemt informāciju par mērķi no mākslīgā pavadoņa, izlūklidmašīnas vai bezpilota lidaparāta.

Protams, Ziemeļatlantijas alianse ir neapmierināta ar "Iskander" dislokāciju Baltijā, lai arī salīdzinājumā ar Krieviju tai ir neapšaubāmas priekšrocības konvenciālā bruņojuma ziņā. Starptautiskais Stratēģisko pētījumu institūts (IISS) Londonā informē, ka 26 NATO locekļiem Eiropā ir gandrīz divi miljoni karavīru, 7 tūkstoši tanku, 11 tūkstoši artilērijas iekārtu un vairāk nekā divi tūkstoši kara lidmašīnu.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs: "Iskanderu" dislokācija atbilst Krievijas uzvedības līnijai

Pat neskaitot Rumānijā un Polijā izveidotās amerikāņu PGA sistēmas, alianses ātrās reaģēšanas spēki ir palielinājušies līdz 40 tūkstošiem karavīru, savukārt Krievijas divīzijās rietumu stratēģiskajā virzienā ir aptuveni 27 tūkstoši cilvēku. Krievijas aizsardzības budžets ir pieckārt mazāks, nekā Eiropas sabiedroto un Kanādas kopīgie militārie izdevumi. Taču, kamēr NATO bloks stāv pie Krievijas robežām, Maskava ir apņēmusies maksimāli stingri reaģēt uz izaicinājumu un draudiem.

Diskusijas par "Iskander" dislokāciju Kaļiņingradas apgabalā ilga kopš 2007. gada jūlija, taču tās neietekmēja ASV PGA bāzes celtniecību Redzikovas pilsētiņā Polijā, 215 km attālumā no Kaļiņingradas. Krievijas Aizsardzības ministrijas lēmums šķiet likumsakarīgs un nobriedis. Kopš šī brīža OTRK "Iskander M", krasta raķešu kompleksi "Bal" un "Bastion", nepārvaramās zenītraķešu sistēmas S-400 Kaļiņingradas apgabalā ir apmetušās uz visiem laikiem.

Garantēta atmaksa

ASV un NATO bruņoto spēku tuvošanos Krievijas teritorijai Maskava uzskata par nacionālās drošības apdraudējumu. Piemēram, amerikāņu bāze Redzikovā būs kaujas gatavībā 2018. gadā. Tās radiolokācijas kontroles sistēmas un kaujas dežūrā esošie pretraķešu līdzekļi SM-3 Block IIA tieši apdraud Krievijas Federāciju. Ar izvērstās PGA sistēmas palīdzību ASV cer gūt priekšrocības pēkšņam kodolraķešu uzbrukumam jebkurā pasaules reģionā, ieskaitot Krieviju. Starta iekārtas Mk-41 bāzēs Polijā, Rumānijā un uz alianses kuģiem iespējams ātri un paslepus aprīkot ar spārnotajām raķetēm Tomohawk (darbības rādiuss – 2500 km). Šāda rīcība pārkāpj Līgumu par vidējā un mazā darbības rādiusa raķetēm, kas aizliedz izvērst sauszemes rakešu kompleksus, kuru darbības rādiuss pārsniedz 500 km, bet "uzvarētājus taču netiesā".

Raķešu kompleksu Iskander-М . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lavrovs informē par to, kāpēc "Iskanderi" dislocēti Kaļiņingradas apgabalā

"Iskander" ir nepieciešami Krievijai, lai iespējamā konfliktā ar ASV dažu minūšu laikā iznīcinātu amerikāņu PGA sistēmas elementus Eiropā un izdarītu atbildes triecienu pret Savienotajām Valstīm ar starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm. "Iskander" trieciena un ZRS S-400 aizsargkupola iespējas neatstās ienaidniekam ne mazāko iespēju. Rietumi nepārprotami zaudē tehnoloģisko pārākumu, un nesodītības zudums – tā jau ir sakāve. Šis apstāklis apstiprina NATO pastāvēšanas bezjēdzību.

Iepriekš amerikāņu izdevums The Observer rakstīja par "Iskander" Kaļiņingradas apgabalā: "No militārā viedokļa tas kardināli maina spēku sadalījumu reģionā. Arī no politiskā viedokļa tas draud ar nopietnu destabilizāciju. Tā ir īsta reģionāla mēroga Karību krīze, turklāt šajā gadījumā Maskava dislocē kodolraķetes līdzās rietumiem, iegūstot stratēģiskās priekšrocības." Vārdu sakot, atmaksa ir garantēta.

Krievijas jaunās raķetes Baltijā ir mobilā migrēna NATO. Brisele gaida no Maskavas kaut kādus paskaidrojumus, cenšas "izstrādāt atbildi". Taču neviens starptautiskais līgums nav pārkāpts, partneru kaulēšanās ir nevietā.

Rietumu agresīvā reakcija uz Kremļa politiku izskatās kā īsts neprāts. Krievijas stingrās un konsekventās darbības savu nacionālo interešu zonā ir neatgriezeniska parādība. Tādu realitāti ir gatavi pieņemt tikai daži partneri.

Krievija nevienu neapdraud. Miera un drošības recepte Eiropā ir pavisam vienkārša. Atliek tikai aizvākt amerikāņu kodolieročus un PGA sistēmas elementus.

Ziņu lente
0