Politika

Eiropas Parlaments apstiprinājis sankcijas pret Poliju, Rīga domā, kā nobalsot

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlaments
Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par balsstiesību atņemšanu Polijai Eiropas Padomē nobalsojuši 422 EP deputāti, 147 pret to iebilst.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Eiropas Parlaments atbalstījis Eiropas komisijas lēmumu iniciēt sankciju procedūru pret Poliju par šīs valsts valdības pieļauto atkāpšanos no demokrātiskajām normām tiesu reformas rezultātā, informē RIA Novosti.

EK lēmumu atbalstīja 422 deputāti, pret to balsoja 147 politiķi, atturējās 48, liecina balsošanas rezultāti.

Neatkarības dienai veltītais maršs Varšavā - Sputnik Latvija
Polija ir pirmā valsts, pret kuru ieviestas EK sankcijas

Runa ir par Eiropas Savienības līguma 7. panta piemērošanu pret Poliju, kā rezultātā Polijai draud balsstiesību atņemšana Eiropas Padomē, ja šo lēmumu atbalstīs citas savienības dalībvalstis.

Deputāti aicināja Eiropas Padomi izvirzīt prasību Polijai — pildīt iepriekš EK izvirzītās prasības un atteikuma gadījumā nekavējoties spert soļus saskaņā ar 7. (1) pantā iekļautajiem nolikumiem.

Otrdien, 27. februārī Eiropas Padomes sēdē vispārējos jautājumos EK pirmais videpriekšsēdētājs Francis Timermans iesniedza likumprojektu, kura rezultātā Polija varētu zaudēt balsi Padomē. Šī likuma apstiprināšanai nepieciešams Eiropas Padomes lēmums. Pie tam viņš paziņoja, ka Eiropas komisija vēl joprojām gaida Polijas piedāvājumus atbildē uz tās veikto tiesu reformu. Varšavai jāsastāda dokuments trīs mēnešu laikā.

Viņš norādīja, ka nākamās diskusijas termiņš Eiropas Padomē šajā jautājumā "būs atkarīgs arī no tā, vai dialogs turpināsies".

Atgādināsim, ka decembra nogalē Eiropas Komisija pieņema lēmumu iniciēt sankciju procedūru pret Poliju par atkāpšanos no demokrātijas normām, ko, pēc ES izpildkolēģijas domām, pieļāvusi Polija tiesu reformas rezultātā. Šāds sankciju pasākums pret ES dalībvalsti iniciēts pirmo reizi.

ES karogs - Sputnik Latvija
Vācija vēlas mācīt ES cienīt tiesiskas valsts principus

Iepriekš Polijas Senāts pieņēma likumus par Augstāko tiesu un Nacionālo tiesu padomi, kuru projektus iesniedza prezidents Andžejs Duda. Pie tam debatēs Seimā projektos tika izdarīti grozījumi, kuru rezultātā dokumenti būtiski atšķiras no prezidenta iesniegtajiem.

Eiropas komisija uzskata, ka 13 likumi, ko Polijas valdība pieņēmusi tiesu reformas ietvaros, pārkāpj likuma virsvadības principus un dāvā politiskajai varai kontroli pār tiesu varu. EK nosūtīja Varšavai četras rekomendācijas, aicinot pielāgot likumdošanu Eiropā spēkā esošajām normām.

Rīga apspriedīs, kā balsot

Iepriekš Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Latvijas valdība vēl nav apspriedusi, kā balsot jautajumā par īpašās novērošanas procedūru Polijas parlamenta pieņemtajiem likumiem.

Dienas kārtībā balsojumu Polijas jautājumā jāiesniedz Bulgārijai, kura pašlaik ieņem Eiropas Padomes priekšsēdētāja vietu.

Ministrs piebilda, ka neviens nevēlas konfliktēt ar Poliju vai pat panākt tās izstāšanos no ES.

Ziņu lente
0