Gazprom ir jāsamaksā Naftogaz 2,56 miljardus dolāru

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasNaftogaz
Naftogaz - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gazprom pauda nepiekrišanu Stokholmas arbitrāžas lēmumam un solīja aizstāvēt savas tiesības visos likuma veidos.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Arbitrāža Stokholmā apmierināja Naftogaz prasību pret Gazprom par gāzes tranzītu par 4,673 miljardu dolāru summu, pēc divu tieslietu rezultātiem Krievijas kompānijai ir jāizmaksā Ukrainas kompānijai 2,56 miljardus ASV dolāru, vēsta RIA Novosti.

"No Naftogaz pieprasītajiem 17 miljardiem dolāru arbitri apmierināja 4,673 miljardu dolāru summas prasību sakarā ar gāzes padevi tās tranzītam Eiropas patērētājiem mazākā apjomā, nekā tas tika paredzēts līgumā. Ņemot vērā iepriekš piespriesto par labu Gazprom piegādes līguma summu, arbitri veica atbildes prasības ieskaiti, pēc kuras Gazprom ir jāizmaksā Naftogaz 2,56 miljardi dolāru," teikts Gazprom paziņojumā.

Трубы для Северного потока - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vācija atdevusi Ukrainu "Gazprom" žēlastībai

Gazprom pauda nepiekrišanu arbitrāžas lēmumam, norādot, ka pēc šāda verdikta rezultātiem rodas nestabilitāte attiecībās ar Naftogaz sakarā ar gāzes piegādēm un tranzītu. Kompānijā solīja aizstāvēt savas tiesības visos likuma veidos.

Tāpat Gazprom atzīmēja, ka Stokholmas arbitrāža noraidījusi Naftogaz prasību sakarā ar tarifa palielināšanu gāzes tranzītam no Krievijas.

Ukrainas Naftogaz uzskata arbitrāžas lēmumu par savu uzvaru.

​​"Saskaņā ar Stokholmas arbitrāžas lēmumu, Naftogaz panāca kompensāciju par 4,63 miljardu ASV dolāru summu par Gazprom nepiegādāto saskaņoto tranzīta gāzes apjomu. Saskaņā ar divu arbitrāžas lietu rezultātiem Stokholmā, Gazprom ir jāizmaksā 2,56 miljardus dolāru par labu Naftogaz," paziņoja kompānija sociālā tīkla Twitter mikroblogā.

Četri tiesu gadi

Gazprom un NAK Ukrainas Naftogaz 2014. gada jūnijā izvirzīja viena otrai atbildes prasības Stokholmas Tirdzniecības palātas Arbitrāžas instancē.

Марш в честь Дня Независисмости в Киеве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainas lielā enerģētiskā uzvara: ienaidnieks gandrīz sakauts

Gazprom paziņoja, ka lēmums vērsties Stokholmas tiesā ar prasību pret Naftogaz tika pieņemts Ukrainas valsts kompānijas hroniskās nemaksāšanas dēļ. Tās kavētie parādi par piegādāto Krievijas gāzi tobrīd sastādīja 4,458 miljardus dolāru: 1,451 miljards dolāru par 2013. gada novembri un decembri un 3,007 miljardi dolāru par 2014. gada aprīli un maiju. Lielākā dāla Gazprom pretenziju attiecībā pret Naftogaz šīs lietas ietvaros attiecas uz sodiem par gāzes nepaņemšanu attiecīgi līgumam "ņem vai maksā" (take or pay).

Savukārt Naftogaz pieprasīja cenas maiņu par pagājušo laiku, pārmaksas atlīdzināšanu par nepārskatītajam gāzes cenām un tranzīta likmes un gāzes atkārtotas pārdošanas aizliegšanas atcelšanu.

2014. gada oktobrī Naftogaz tāpat iniciēja tieslietu sakarā ar gāzes tranzīta līguma pārskatīšanu Stokholmas Tirdzniecības palātas Arbitrāžas instancē un sniedza detalizētas prasības 2015. gada aprīlī. Naftogaz uzskatīja, ka tās tranzīta tiesībām un saistībām ir jābūt nodotām "Ukrtransgaz" kā GTS operatoram. Turklāt tranzīta tarifa aprēķina metodikai bija jābūt izmainītai attiecīgi Eiropas standartiem.

Gāzesvads - Sputnik Latvija
Pilna Gazprom pretenziju apmierināšana novestu Ukrainu pie bankrota

Naftogaz tāpat pieprasīja kompensācijas par nepiegādāto tranzīta gāzes apjomu. Tā, saskaņā ar Ukrainas kompānijas un Gazprom 2009. gada līgumu par gāzes tranzītu caur Ukrainas teritoriju uz Eiropas valstīm, minimālais gāzes apjoms, kuru Gazprom ir jātransportē caur Ukrainas teritoriju, sastāda 110 miljardus kubikmetru gadā, taču tranzīta gada apjoms 2009. — 2013. gados bija vienāds vidēji 94 miljardiem kubikmetru.

Stokholmas arbitrāža nolēma neapvienot Ukrainas Naftogaz prasības pret Gazprom.

Savstarpējo prasību summas vairākkārt tika paaugstinātas, tās atšķīrās atkarībā no informācijas avota. 2016. gada septembra beigās vērtēja savu prasību summu pret Gazprom Stokholmas arbitrāža 28,3 miljardu dolāru apmērā. Pēdējais Gazprom nosauktais kopējais Naftogaz prasību skaitlis Stokholmas arbitrāžā sastādīja 37 miljardus dolāru.

Ziņu lente
0