Lietuvas lauksaimnieki pieprasījuši ES atbalstu

© Sputnik / Sergey MelkonovLauks
Lauks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele iesaka lauksaimniekiem meklēt jaunus tirgus, nevis lūgt Eiropas Savienības dotācijas.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Lietuvas lauksaimnieki prasījuši Eiropas Parlamentam palielināt dotācijas, paziņoja EP deputāts no Lietuvas Broņus Rope. Vietējie lauksaimnieki uzskata, ka Briseles politika ir diskriminējoša, un pieprasa līdz 2021 gadam ieviest vienādas dotācijas visām valstīm, vēsta Sputnik Lietuva.

Intervijā portāla, Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs pauda viedokli, ka Lietuvai nav nozīmes rēķināties ar dotāciju palielināšanu.

lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauksaimnieki paliks bez ES naudas

"Briseles birokrātija iesaka fermeriem nevis lūgt dotācijas, bet gan iet un meklēt jaunus tirgus, piemēram, Dienvidaustrumāzijā. Tas ir, runājot par to, kādas ir perspektīvas Eiropas atbalsta saņemšanai pārtikas produktu audzēšanai un ražošanai Baltijā, piemēram, Lietuvā, tās, protams, ir nulles līmenī," — atzīmēja eksperts.

Zubecs uzskata, ka Eiropas Savienība lauksaimnieku atbalstam atvēl daudz naudas un Briselei nav līdzekļu citu nozaru attīstībai.

"Pašlaik Eiropas Savienības budžets lauksaimniecības ražotāju atbalstam ir ļoti liels — tas sasniedz aptuveni 40% ES kopējā budžeta. Tas ir, aptuveni 50-55 miljardus eiro. Tā ir liela nauda, un, tā kā Eiropas Savienība pārāk daudz tērē pati savu fermeru atbalstam, viņi nevar izdot naudu, piemēram, izglītības, zinātnes un citu svarīgāku novatoriskās uzņēmējdarbības nozaru attīstībai," — uzsvēra eksperts.

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Amerikāņu "Roundup" indē putnus Latvijā

Iepriekš Lietuva iesniedza Eiropas Parlamentā vietējo lauksaimnieku prasību palielināt dotācijas, paziņoja EP deputāts no Lietuvas Broņus Rope savā lapā Facebook.

Pats Rope bija pilnvarots iesniegt Lietuvas lauksamnieku Nacionālā kongresa paraksta lapas.

Petīciju parakstīja 52359 cilvēki. Fermeri pieprasa, lai ES varasiestādes pārtrauktu diskrimināciju un līdz 2021. gadam ieviestu vienādas dotācijas visām valstīm.

Savā paziņojumā Rope atzīmēja, ka darīs visu iespējamo, lai lauksaimniecība Lietuva kļūtu par pievilcīgu un plaukstošu ekonomikas nozari.

Ziņu lente
0