Norvik bankas īpašnieks par Rimšēviča lietu: tam bija jānotiek

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasGuseļņikovs
Guseļņikovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs varētu izrādīties tas augstākā līmeņa ierēdnis no finanšu sektora, kurš izspiedis kukuli Norvik bankas vadītājam.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs kriminālprocesā, kurš uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 330. panta 4. daļu, tiek turēts aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu lielā apmērā, vēsta Mixnews.lv.

Kā vakar preses konferencē paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume, šajā kriminālprocesā ir divi aizdomās turamie: Latvijas Bankas augstākā līmeņa amatpersona un viena fiziskā persona. Lietā minēts kukulis ne mazāk kā 100 tūkstošu eiro apmērā.

Глава центрального банка Латвии Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Labs draugs iemaksājis drošības naudu 100 tūkstošu eiro apmērā par Rimšēviča atbrīvošanu

Pēc viņa sacītā, lieta nav saistīta ar Latvijā strādājošajām kredītiestādēm un ar ASV Finanšu ministrijas izteiktajām aizdomām par pārkāpumiem ABLV Bank.

Premjerministrs Māris Kučinskis vakar pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja, ka, izvēloties soda mēru, kā minimums tiks piemērots aizliegums ieņemt amatu.

"Tas ir liela skandāla sākums"

Dibinātājs un bijušais mobilo sakaru salonu tīkla "Evrosetj" līdzīpašnieks, un šobrīd vīna bodītes Hedonism Wines īpašnieks Jevgēnijs Čičvarkins saistīja Rimšēviča aizturēšanu ar kukuļa izspiešanas lietu no lielākā Norvik banka akcionāra Grigorija Guseļņikova.

"Vakar lietā par naudas izspiešanu no Grigorija Guseļņikova tika arestēts Latvijas Bankas vadītājs un ECB valdes loceklis. Tas ir liela korupcijas skandāla sākums, kurā var lepoties ar mūsu valsts pārstāvjiem, burvīgās nākotnes Krievijas," uzrakstīja Čičvarkins savā Facebook.

Pēc Čičvarkina sacītā, korupcijas un birokrātijas līmenis Latvijā neļauj attīstīties biznesam.

"Neapšaubāmi Latvija ir daudz attīstītāka valsts, nekā Krievija, taču padomju korupcija un Eiropas birokrātija un nodokļi ir žņaudzējs uz šīs skaistās un viesmīlīgās Baltijas valsts uzņēmēju kakla," sacīts biznesmeņa ziņojumā.

Банк Латвии - Sputnik Latvija
Rimšēvičs ir oficiāli aizturēts, taču finanšu sistēmu tas neapdraud

Pats Guseļņikovs Twitter komentēja Rimšēviča aizturēšanu vispārīgākos izteicienos. "Agri vai vēlu tam bija jānotiek…" uzrakstīja viņš krieviski. Publikācijā angļu valodā šo domu viņš pauda izvērstāk: "Agri vai vēlu tam bija jānotiek… 25 gadus pie varas, 25 skandalozi bankroti un naudas atmazgāšana rūpnieciskos apmēros valstī, kura atrodas ES un NATO sastāvā, būtu neiespējama bez Centrālās bankas vadītāja aizgādniecības…"

Decembra beigās kļuva zināms, ka Norvik banka iesniedza prasību pret Latviju Starptautiskajā investīciju strīdu noregulēšanas centrā (ICSID) "netaisnīgas, nepareizi motivētas un nepamatotas pieejas dēļ no regulējošo banku puses, kas ir pretrunā ar starptautisko likumu".

Tiesas prasībā tika ziņots, ka no Guseļņikova centās izspiest kukuli kāds augsta līmeņa ierēdnis no finanšu sektora, turklāt ar naudas izspiešanu it kā esot bijis saistīts arī Trasta komercbanka maksātnespējas procesa administrators Māris Sprūds.

Pirms trīs nedēļām TV3 raidījums Nekā personīga vērsās pie Rimšēviča ar jautājumu: vai viņš nevarētu būt tā nenosauktā finanšu sektora amatpersona. Toreiz viņš rakstiski atbildēja, ka apgalvojums par kukuļa pieprasīšanu neatbilst patiesībai.    

Ziņu lente
0