Politika

Baltijas valstis un Polija panāks vienošanos par elektrotīklu sinhronizēšanu līdz jūnijam

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasElektroenerģijas pārraides līnijas
Elektroenerģijas pārraides līnijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to vienojušies Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Polijas prezidents Andžejs Duda tikšanās laikā Viļņā, kur Polijas līderis ieradies oficiālā vizītē.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Vienošanās starp Lietuvu, Latviju, Igauniju, Poliju un Eirokomisiju par Baltijas valstu un Eiropas elektrotīklu sinhronizēšanu ir jānoslēdz līdz šī gada jūnijam, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Lietuvas prezidentes pils preses dienestu.

Tikšanās laikā Viļņā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Polijas prezidents Andžejs Duda apsprieda enerģētiskās sadarbības jautājumus un stratēģisko projektu īstenošanu.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
"Belenergo": pēc izstāšanās no BRELL Baltija nesaņems palīdzību avāriju gadījumā

"Gaidāms, ka līdz šī gada jūnijam tiks panākta galīgā politiskā vienošanās starp Baltijas valstīm, Poliju un Eiropas komisiju par elektrotīklu sinhronizēšanu ar kontinentālās Eiropas tīkliem caur Poliju. Šī vienošanās ļaus saņemt daļu finansējuma jau no esošās ilggadējās ES finansiālās programmas," — vēsta preses dienests.

Iepriekš Lietuva, Latvija un Igaunija paziņoja par izstāšanos no enerģētiskā gredzena BRELL (Baltkrievija, Krievija, Lietuva, Latvija, Igaunija). Baltijas republikas plāno sinhronizēties ar Eiropas enerģētisko tīklu caur Poliju līdz 2025. gadam, saskaņā ar sagatavoto Eiropas komisijas un Baltijas valstu memorandu. Pieslēgšanās pie Eiropas Savienības tīkliem notiks caur Poliju, ar jau uzbūvētā savienojuma LitPol Link palīdzību.

Lietuvas un Polijas līderi tikšanās laikā apsprieda arī kopīgo viedokli jautājumā par Baltkrievijas AES celtniecību un projektu "Ziemeļu straume 2".

"Lietuva un Polija kopīgiem spēkiem centīsies panākt, lai elektroenerģija no nepārskatāmiem un nedrošiem avotiem nenonāktu Eiropas Savienības tirgū," — teikts preses dienesta paziņojumā.

Iepriekš Grībauskaite nodeva vēstuli Lietuvas, Latvijas un Igaunijas vārdā Eiropadomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam, kurā Baltijas valstis izklāstīja vienotu pozīciju par ES finanšu programmu, kam jānodrošina stratēģisku projektu, piemēram, elektrotīklu sinhronizēšana un Rail Baltica līdzfinansējums.    

Ziņu lente
0