Anglijas baznīca piedāvā draudzei "Lielo plastmasas gavēni"

© Foto : pixabay.com / byrevPlastmasas pudeles un citi atkritumi ūdenī
Plastmasas pudeles un citi atkritumi ūdenī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Lielā gavēņa laikā Anglijas Baznīca ierosina draudzei atteikties no kārdinājumiem: neņemt veikalos vienreizējos maisiņus, nedzert no plastmasas pudelītēm mini bārā un aizdomāties par ekoloģiju.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Anglijas Baznīca piedāvā ticīgajiem atteikties no plastmasas iepakojumiem gavēņa laikā, raksta The Independent.

Sešas nedēļas — līdz Lieldienām anglikāņi ievēro gavēni, kura laikā atturas no izklaidēm un ēdiena daudzveidības, skaita lūgšanas, nožēlo savus grēkus un palīdz tuviniekiem. Šogad Anglijas Baznīca piedāvājusi 42 draudzēm, kuras atrodas tās sastāvā, "Lielo plastmasas gavēni".

Покупки - Sputnik Latvija
No 2018. gada vasaras Latvijā tiks aizliegti bezmaksas polietilēna maisiņi

"Gavēņa laikā mēs atceramies 40 dienas, kuras Jēzus Kristus pavadīja tuksnesī, cīnoties ar kārdinājumiem. Tas ir laiks, kad mēs apdomājam to, kādēļ Dievs devis mums dzīvību. Un šogad mēs piedāvājam jums atteikties no vienreizējās lietošanas plastmasas, lai atturētos no darbībām, kas kaitē Dieva radībām," — teikts baznīcas mājas lapā.

Ticīgajiem piedāvā apdomāt to, cik plastmasas viņi izmanto mājās, braucienos, ēšanas un dzeršanas laikā un apģērbā.

Katrā gavēņa dienā tiek piedāvāts savs uzdevums. Piemēram, 16. februārī bija jāatnāk uz veikalu ar savu maisu, lai neņemtu vienreizējo plastmasas maisu, 21. februārī ir jāiegādājas maizi papīra, nevis plastmasas iepakojumā, 27. februārī jāizmanto skuveklis ar maināmiem asmeņiem, 2. martā ir jāiegādājas ziepju gabals nevis šķidrās ziepes plastmasas pudelē, 13. martā ir jāsalabo vecās drēbes un apavus tā vietā, lai tos izmestu un iegādātos jaunus, savukārt 26. martā ir jānomaina vienreizējās pildspalvas ar tintes pildspalvām vai zīmuļiem.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Nāksies celt ūdens cenas, lai glābtu jūru no tabletēm

"Izvairieties no uzkodām un dzērieniem no mini bāra. Tie ir ne vien neticami dārgi, bet arī tiek pārdoti plastmasas iepakojumos vai pudelītēs," — piedāvā gavēņa kalendārs 28. martā.

Anglijas Baznīca atgādina, ka kopš 1950. gadu vidus pasaulē saražoti 8,3 miljardi tonnu plastmasas. Ar to pietiktu, lai noklātu visu Lielbritānijas teritoriju ar plastmasas atkritumiem desmit reizes pēc kārtas. Pārstrādāti ir tikai 9% no šī apjoma.

Citāts no 104. Psalma: "Redzi, jūra — cik liela un plaša tā uz visām pusēm! Tur mudžēt mudž neskaitāmā daudzumā visādi kustoņi, lieli un mazi," papildināta ar skumju piezīmi, ka 2050. gadā jūrā varētu būt vairāk plastmasas, nekā zivju.

Rūta Kinga, kura atbild par baznīcas politiku apkārtējās vides nozarē, pateica, ka "Lielais plastmasas gavēnis" veido daļu kristiešu vēlmes parūpēties par planētu.

 

Ziņu lente
0