No 2018. gada vasaras Latvijā tiks aizliegti bezmaksas polietilēna maisiņi

© Foto : pixabayПокупки
Покупки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2019. gada beigām plānots ierobežot maisiņu skaitu līdz 90 izstrādājumiem vienam Latvijas iedzīvotājam gadā, bet līdz 2025. gada beigām – līdz 40 maisiņiem.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. No 2018. gada vasaras Latvijas veikalos tiks aizliegti bezmaksas polietilēna maisiņi, informē telekanāla LNT pārraide "900 sekundes"

Pirms diviem gadiem plastmasas maisiņu patēriņš vienam iedzīvotājam pārsniedza vidējo rādītāju ES par 10 maisiņiem gadā. Lai arī šī gada sākumā par 25% pieauga nodoklis vienreizējās lietošanas polietilēna maisiņu patēriņam, šis rādītājs turpina palielināties. Patlaban lielajos veikalos pircējiem joprojām bez maksas tiek piedāvāti mazie polietilēna maisiņi.

Pircēji veikalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pārtikas aparteīds: Austrumeiropa ir kļuvusi par Briseles "atkritumu spaini"

Eiropas Savienības prasības nosaka, ka līdz 2019. gada beigām maisiņu patēriņš uz vienu Latvijas iedzīvotāju nevar pārsniegt 90 maisiņus gadā, līdz 2025. gada beigām – 40 maisiņus. Lai panāktu šos rādītājus Vides ministrija no 2018. gada vasaras aizliegs veikaliem izsniegt maisiņus bez maksas.

Līdzīgs likumprojekts pērnā gada nogalē tika apstiprināts arī Igaunijā. Saskaņā ar dokumentu visiem tirdzniecības tīkliem un veikaliem tiks uzlikta saistība – piedāvāt pircējiem alternatīvas iespējas preču iesaiņošanai (papīra maisi, tekstila maisi un tīkliņi). No 2019. gada veikaliem tiks aizliegts bez maksas izdalīt polietilēna maisiņus.

Pie tam likumprojekts paredz nelielo polietilēna maisiņu izslēgšanu no sveramo preču un piena iesaiņošanas – tos būs iespējams izdalīt bez maksas arī pēc likuma stāšanās spēkā.

Ziņu lente
0