Seima deputāti lūguši legalizēt kandžas brūvēšanu Lietuvā

CC0 / pixabay / Kandža ar uzkodu
Kandža ar uzkodu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partija "Kārtība un taisnīgums" uzskata, ka mājas degvīna ražošanas legalizēšana palīdzēs ne tikai piesaistīt papildu līdzekļus valsts kasē, bet arī cīnīties ar viltojuma ražotājiem.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Lietuvas Seima deputāti no partijas "Kārtība un taisnīgums" Remiģijs Žemaitis un Vitauts Kamblēvičs piedāvāja legalizēt tradicionālo Lietuvas alkoholisko dzērienu ražošanu un patēriņu, ziņo Sputnik Lietuva.

Politiķi iesnieguši attiecīgus grozījumus likumā par alkoholiskās produkcijas kontroli. Tiek prognozēts, ka spirta koncentrācija mājas šņabī un citos līdzīgos dzērienos nepārsniegs 65 procentus.

Vīns - Sputnik Latvija
Zinātnieki atzinuši, ka neliels alkohola daudzums ir smadzenēm veselīgs

Paredzams, ka atļauju ražot, uzglabāt un lietot mājas degvīnu varēs saņemt lauksaimnieki, kuri ir reģistrēti Lietuvas mājsaimniecību komercreģistrā. Tas nozīmē, ka lauksaimnieki sniedz pakalpojumus atbilstoši lauku tūrisma prasībām un viņiem ir tradicionālo amatnieku sertifikāti.

Kā norāda Žemaitis, Austrijā personīgo saimniecību īpašnieki var ražot līdz 51 litru ar nodokļi neapliekamā mājas degvīna. Beļģijā vispār nav ierobežojumu alkoholisko dzērienu ražošanai mājās, bet Čehijā var ražot līdz 30 litrus mājas alkohola gadā, nomaksājot atviegloto akcīzes nodokli.

Pat šāds nodoklis katru gadu ienes Čehijas valsts kasē līdz 220 miljonus eiro. Līdzīga pieredze ir Ungārijā un Francijā. Visos gadījumos obligāts priekšnoteikums ir alkohola produkcijas ražošana tikai no savas izejvielas.

Konjaks - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nožēlai seko kauns. Baltijas dzērāju statistika

Žemaitaits aicinājis ņemt vērā augošos alkohola mājražošanas apjomus Lietuvā. Politiķis atgādināja, ka tā legalizācija varētu ne tikai papildināt budžetu, bet arī piesaistīt tūristus, kuri gribēs nogaršot tradicionālos Lietuvas dzērienus, kā arī palīdzēs cīnīties ar nelegālā alkohola ražotājiem.

Saskaņā ar Eurostat pārskatu, Baltijas valstis ir alkohola patēriņa līderes ES. Reitinga priekšgalā ierindojas Igaunija, kur pagājušajā gadā 5,6% no iedzīvotāju patēriņa izdevumiem sastādīja alkohols. Tai seko Latvija un Lietuva ar 4,8% un 4,2% attiecīgi.    

Ziņu lente
0