Latvija nav ielaidusi Baltkrievijā 14 tonnas koraļļu no Ķīnas

CC0 / pixabay / Korallis
Korallis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koraļļu iežu izvešanai no Ķīnas un tranzītam caur ES nepieciešama atļauja kravas eksportam vai reeksporta sertifikāts, taču kontroles gaitā minētie dokumenti nav iesniegti.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde informējusi, ka aizturēta koraļļu iežu krava, kuras svars pārsniedz 14 tonnas. Tā tika tranzītā cauri Latvijai sūtīta uz Baltkrieviju bez nepieciešamās atļaujas, vēsta BNN.

Tik lielu koraļļu kravu Latvijas muita aizturējusi pirmo reizi. Ierosināta lieta par administratīvu kārtības pārkāpumu.

Muita. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvietis mēģināja no Krievijas izvest cigaretes auzu pārslu un veļas pulvera iepakojumos

Decembra beigās Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā tika pieprasīta tranzīta procedūra precēm, kuru starpā bija akvārijiem paredzētas koraļļu smiltis un akmeņi. Kontroles laikā radās aizdomas, ka tiek pārvadāti eksemplāri vai to izstrādājumi, kuri iekļauti 1973. gada Vašingtonas konvencijā par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES).

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvji sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeja ekspertiem veica aizturēto preču ekspertīzi. Viņi nonāca pie slēdziena, ka kravā iekļautie koraļļu akmeņi atbilst terminam "koraļļu ieži", un tos sastāda koraļļi Scleractinia no madreporu jeb akmens koraļļu grupas. Šīs sugas eksemplāru tirdzniecību ierobežo konvencija CITES un Eiropas Savienības reglaments par savvaļas dzīvnieku un augu aizsardzību.

VID atzīmēja, ka koraļļu iežu izvešanai no Ķīnas un tranzītam cauri ES kravai bija nepieciešama eksporta atļauja vai reeksporta sertifikāts, taču minētie dokumenti kontroles gaitā netika iesniegti.

Konfiscētie koraļļu ieži nodoti Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Pavaddokumentos minētā kravas vērtība sastāda 33 500 ASV dolārus. 

Ziņu lente
0