Krievijas Valsts dome nosodījusi skolu reformu Latvijā

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Valsts dome
Krievijas Valsts dome - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts dome aicinājusi citu valstu parlamentus nosodīt Latvijas valdības nodomu iznīcināt izglītību mazākumtautību valodās.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Valsts domes NVS lietu, Eirāzijas integrācijas un sakaru ar tautiešiem ārzemēs komiteja pieņēmusi paziņojumu, kurā norādīts, ka skolu izglītības likvidācija mazākumtautību valodās Latvijā ir nepieļaujama.

Paziņojumā paskaidrots, ka bez pilnvērtīgas izglītības dzimtajā valodā cilvēkam saglabājas šaura sadzīviskās saziņas niša. Pie tam komitejas locekļi uzsvēra, ka Latvijas pilsoņiem, mazākumtautību pārstāvju jaunajām paaudzēm draud analfabētisms un nacionālās identitātes zudums.

Pikets krievu mācību valodas atbalstam Latvijā - Sputnik Latvija
Latvija gaida krievvalodīgo prombraukšanu

"Latvijas valdības piedāvājumi saasināt skolu reformu, kas vērsta uz izglītības izspiešanu republikas iedzīvotāju mazākumtautību valodās, neatbilst Starptautiskajam paktam par civilajām un politiskajām tiesībām, ANO Konvencijai par bērnu tiesībām, Vispārējā konvencijai par nacionālo minoritāšu aizsardzību un citu starptautisko līgumu principiem un normām," — teikts komitejas paziņojumā, kas publicēts tās vietnē.

Turklāt atzīmēts, ka rupji pārkāpta Eiropas reģionālo vai mazākumtautību valodu harta, kura citastarp uzdod  valstīm novērst jebkuras nepamatotas atšķirības un izņēmumus, kas attiecas uz reģionālo vai mazākumtautību valodu pielietojumu.

Komitejas locekļi pauda solidaritāti Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju protestam jautājumā par iecerēto skolu izglītības reformas eskalāciju.

Komiteja aicināja "citu valstu parlamentus spert soļus, lai nosodītu Latvijas valdības nodomu ierobežot izglītību mazākumtautību valodās ar mērķi novērst cilvēka pamattiesību — viņa etniskās un kultūras piederības saglabāšanas un dzimtās valodas lietošanas — pārkāpumus".

Ziņu lente
0