"ABLV Bank" noraidījusi ASV apsūdzības naudas atmazgāšanā

© pixabayBankas seifs
Bankas seifs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nodarījušas ievērojamu kaitējumu bankas reputācijai, paziņoja ABLV Bank.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Latvijas banka "ABLV Bank", ko ASV Finanšu ministrija tur aizdomās par līdzekļu atmazgāšanu, uzskata šīs apsūdzības par skandalozu apmelojumu un apņēmusies panākt to atsaukumu, teikts bankas paziņojumā.

Iepriekš ASV Finanšu ministrijas pakļautībā esošais Finansiālo noziegumu apkarošanas tīkls FinCEN ierosinājis bloķēt ABLV korespondētājkontus dolāros, ņemot vērā aizdomas par naudas atmazgāšanu. Bankā paziņoja, ka ASV iestāžu apsūdzību pamatā ir nepatiesa informācija.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Kompānija ar Krievijas kapitālu uzbūvēs Rīgā slimnīcu

"ABLV Bank, AS uzsver, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," — paziņoja banka.

Ar savām apsūdzībām FinCEN nodarījusi būtisku kaitējumu bankas reputācijai, taču tās neierobežo kredītiestādes darbību, atzīmēja ABLV Bank.

Banka informēja, ka cieši sadarbojas ar regulējošajām iestādēm un sniedz visu nepieciešamo informāciju. Bankas pārstāvji uzsvēra, ka savā darbībā ievēro, gan Latvijas, gan starptautiskos normatīvos aktus un prasības, tostarp arī no ES puses.

"Pēdējo gadu laikā "ABLV Bank" ir pielikusi milzīgas pūles, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmas, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas riska un sankciju riska pārvaldīšanas jomā," — norāda bankā.

Pēdējo divu gadu laikā banka ir veikusi vairākas neatkarīgas pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, tai skaitā sadarbībā ar ASV konsultantiem "Navigant Consulting" un "K2 Intelligence". Banka sadarbojas arī ar ASV stratēģisko konsultantu Financial Integrity Network (FIN).

Eiro uz veļas auklas - Sputnik Latvija
Latvijas bankai ABLV Bank slēgta pieeja ASV finanšu sistēmai

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apstiprināja, ka iepazinusies ar ASV iestāžu sniegto ziņojumu. "ABLV Bank" turpina darbu. Tai ir tiesības 60 dienu laikā apstrīdēt lēmumu, norādīja FKTK.

ABLV Bank ir lielākā neatkarīgā privātā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem — Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikei Bernei tieši un nepieši pieder 86,25% bankas pamatkapitāla ar balss tiesībām.

Iepriekš pret ABLV Bank jau tika sperti soļi sakarā ar nepārskatāmu darbību. 2016. gada maijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piesprieda ABLV Bank rekordlielu naudas sodu 3,2 miljonu eiro apmērā. Banka tika pieķerta par nepietiekamu pretestību nelikumīgi saņemtu līdzekļu legalizācijas operācijām. Iepriekš audita pārbaude liecināja, ka nerezidentu ieguldījumu apjoms bankā sastāda 3,8 miljardus dolāru, kas līdzinās aptuveni pusei valsts budžeta. 

Ziņu lente
0