Latvijas bankai ABLV Bank slēgta pieeja ASV finanšu sistēmai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma Latvijas banka ABLV Bank var zaudēt iespēju veikt operācijas dolāros.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Otrajai lielākajai bankai Latvijā — ABLV Bank — ASV Finanšu ministrija slēgusi pieeju ASV finanšu sistēmai. Saskaņā ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) datiem, banka nodarbojusies ar naudas atmazgāšanu.

FinCEN informācijā presei ziņots, ka naudas atmazgāšana esot bijis Latvijas bankas darbības galvenais elements. ABLV Bank tiek apsūdzēta arī par nelikumīgu darījumu un korupcijas atbalstu. No FinCEN ziņojuma izriet, ka banka bijusi saistīta ar KTDR ieroču programmu, īstenojusi nelikumīgas operācijas par summām vairāku miljardu apmērā kontraģentiem Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Kompānija ar Krievijas kapitālu uzbūvēs Rīgā slimnīcu

Ar iestādes rīkojumu visām finanšu iestādēm ASV aizliegts atvērt un vadīt korespondenta kontus ABLV vajadzībām.

Iepriekš pret ABLV Bank jau tika sperti soļi sakarā ar nepārskatāmu darbību. 2016. gada maijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piesprieda ABLV Bank rekordlielu naudas sodu 3,2 miljonu eiro apmērā. Banka tika pieķerta par nepietiekamu pretestību nelikumīgi saņemtu līdzekļu legalizācijas operācijām. Iepriekš audita pārbaude liecināja, ka nerezidentu ieguldījumu apjoms bankā sastāda 3,8 miljardus dolāru, kas līdzinās aptuveni pusei valsts budžeta.

ABLV Bank ir lielākā neatkarīgā privātā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem — Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikei Bernei tieši un nepieši pieder 86,25% bankas pamatkapitāla ar balss tiesībām.

 

Ziņu lente
0