Telekanāla krievu valodā vietā Latvijā attīstīs interneta medijus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgais telekanāls ETV+ Igaunijā nav populārs, tādēļ Latvija savu televīziju krievu valodā neattīstīs, pastāstīja premjerministrs Māris Kučinskis.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Premjerministrs Māris Kučinskis uzskata par neaktuālu telekanāla izveidošanu krievu valodā Latvijā, paziņoja viņš radio Baltkom intervijā.

2015. gada martā Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte paziņoja, ka valstī tiks izveidots jauns telekanāls krievu valodā ar Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem aktuālu tematiku. Pēc tam jautājums tika atlikts finansējuma trūkuma dēļ un pakāpeniski pazuda no dienas kārtības.

Krievijas žurnāliste Olga Kurlajeva - Sputnik Latvija
Latvijas tumšās puses deportētās Kurlajevas uzņemtajā filmā

"Jautājumu par atsevišķa kanāla izveidošanu krievu valodā mēs apspriedām ar Latvijas Televīzijas vadību, kā arī ar citiem ekspertiem un pētījām Igaunijas pieredzi šajā jautājumā. Telekanāla izveidošana krievu valodā Igaunijā nav atnesusi tā popularitāti auditorijas vidū," pateica Kučinskis.

Pēc viņa domām, tā vietā vajadzētu novirzīt centienus uz krievvalodīgu interneta mediju un to lapu attīstību sociālajos tīklos.

"Tādēļ šobrīd mēs ar Latvijas Televīziju apspriežam interaktīva portāla izveidošanas iespēju — Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienotā ziņu portāla izveidošanu," piebilda viņš.

Igaunijas pieredze

Kopš 2015. gada Igaunijā darbojas telekanāls krievu valodā ETV+. 2017. gada decembrī, kā vēsta Sputnik Igaunija, valsts prezidente Kersti Kaljulaida ierosināja "netērēt sabiedrības naudu", jeb Tallinas mērijas naudu, privātajam krievvalodīgajam "Pirmajam Baltijas kanālam" (PBK), kura pakalpojumus varas iestādes ir spiesti izmantot, lai informētu iedzīvotājus, un novirzīt to ETV+ attīstībai, kura reitingi ir ārkārtīgi zemi. Turklāt viņa piedāvāja apvienot ar ETV+ arī galvaspilsētas telekanālu Tallinna TV.

Главный редактор телеканала RT Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Margarita Simoņana sniegusi interviju amerikāņu kanālam CBS

Igaunijas medijos un politiskajā opozīcijā Kaljulaidas piedāvājumu aktīvi atbalstīja, runājot par PBK kā par "Kremļa kloķi". Taču, neskatoties uz to, februārī galvaspilsētas varas iestādes atkal publicēja pasūtījumu vairāk nekā 250 televīzijas raidījumiem krievu valodā par pilsētas dzīvi un mērijas darbu kanālā PBK. Pēc Tallinas mēra Tāvi Āsa domām, atteikšanās no PBK ētera laika iegādes, kurš ir populārākais krievu telekanāls Baltijā, nozīmētu, ka galvaspilsētas varas iestāžu informācija nenonāks līdz Igaunijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Pēc Kaljulaidas paziņojumiem PBK pirmo reizi telekanāla vēsturē neparādīja Igaunijas prezidentes Jaungada runu, nomainot to ar premjerministra Jiri Ratasa Jaungada apsveikumu, kurš arī pirmo reizi vēsturē beidzās ar frāzēm krievu valodā. Savukārt ETV+ prezidenta Vladimira Putina uzstāšanās laikā Krievijas telekanālos skatītājiem parādīja parodiju par Krievijas līderi.    

Ziņu lente
0