Latvijas vēstnieks Kanādā atbildējis kara žurnālistam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas kara žurnālista raksts par to, ka NATO bataljons Latvijā nevienam nav vajadzīgs, licis Latvijas vēstniekam Kanādā Kārlim Eihenbaumam ķerties pie spalvas un rakstīt atbildi.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Pēc Kanādas kara žurnālista Skota Teilora raksta, kurā viņš pauda viedokli, ka NATO bataljons Latvijā nevienam nav vajadzīgs, Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums uzrakstījis sleju avīzē The Chronicle Herald.

Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Neatkarības gadi iemācījuši Latvijas iedzīvotājiem taupīt elektrību

Piemēram, Teilors atzīmēja, ka Latvijas ekonomika atrodas "brīvā kritiena" stāvoklī kopš 2004. gada, kad valsts iestājās ES, par darba migrantiem kļuvuši 350 tūkstoši no diviem miljoniem iedzīvotāju. Un tad, ironiski vaicā vēstnieks, jums nepatīk tiesības uz brīvu pārvietošanos Eiropā? Varbūt jūs nevēlaties saņemt ES pasi? Jūs aprakstāt Latviju kā ekonomikas graustu, kam tik vien ir vajadzīgs, kā filantropu dāvanas, raksta Eihenbaums, taču mūsu IKP aug ātrāk nekā Kanādā!

Ticiet man, raksta vēstnieks, NATO nebūtu izvietot paplašināto grupu klātbūtnei avangardā Polijā un Baltijas valstīs, ja Krievija nebūtu anektējusi Ukrainas un Gruzijas teritorijas. Bet tagad šie bataljoni sargā mieru un novērš konfliktus. Un to mērķis ir ne tikdaudz aizsargāties ar nazi zobos no ienaidnieka, kurš rāpjas kaimiņu pakalnā, cik novērst pārliecību par to, ka šeit ir zeme, ko var ieņemt, lai dažu cilvēku domas nevirzītos uz Krimas un Donbasa pusi.

Kanādiešiem ir jābūt lepniem par to, ka viņi demonstrē solidaritāti, bet Latvijas iedzīvotāji ir pateicīgi visiem sabiedrotajiem, kuri stiprina Latviju ar savu klātbūtni.

Teilors savā rakstā pajokoja par to, ka NATO bataljonu veidu dažādu valstu pārstāvji, kuriem būs grūti saprast komandieri un vienam otru kara darbību situācijā.

Savukārt vēstnieks atzīmē, ka Kanāda, iespējams, ir piemērotākā valsts sadarbības veidošanai starp atšķirīgām pusēm. Vai tad tā nav taisnība, ka dažādu tautību cilvēki zem viena karoga liecina par spēku un lielisku iespēju kaut ko iemācīties?

Visi kanādieši, visi Latvijas iedzīvotāji ar atplestām rokām uzņemtu draudzīgu un demokrātisku Krieviju, raksta Eihenbaums, taču tagad Krievijas līderu vārdi un darbības, ieskaitot mācības "Rietumi", liecina par uzstājīgu Krieviju, kura paplašina militāro klātbūtni Melnajā un Baltijas jūrā, nerunājot jau par Arktiku, Kluso okeānu un Vidusjūru.

Krievija regulāri mazina mācībās iesaistīto karavīru skaitu, lai izvairītos no Vīnes konvencijā paredzētajām inspekcijām. Krievija rada nepatiesas ziņas, pastāv liecības par to, ka Krievijas hakeri iejaukušies citu valstu vēlēšanās.

NATO misijas dalībvalstu bruņojuma izstāde Latvijā - Sputnik Latvija
Esprit de corps: kanādiešu karavīriem nekas nav darāms Latvijā

Krievija dislocē Kaļiņingradā operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander M", no kurienes tie var aizsniegt Centrālo un Rietumeiropu.

Tāpēc nav nekāds brīnums, ka ne tikai Kanādai, Latvijai un visai NATO ir jābūt modriem un jāuztur aizsardzība, bet arī visai starptautiskajai sabiedrībai ir jāpievērš uzmanība centieniem kaitēt NATO bataljonu atbalstam, kuri ne tikai nodrošina mieru, bet arī sekmē investīcijas un ekonomisko izaugsmi.

Tāpēc, noslēgumā piebilst vēstnieks, atbrauciet uz Latviju un paskatieties paši, cik tā ir tīra, zaļa un plaukstoša valsts. Pie mums nav kanādiešu cepto kūku, toties mūsu internets ir daudz ātrāks un četrreiz lētāks.

Ziņu lente
0