Politika

ASV kodola doktrīna apdraud Baltijas valstis

© REUTERS / Tim ChongB-52
B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja ASV, saskaņā ar savu jauno kodola doktrīnu, izvietos Baltija valstīs kodolieročus, Krievija būs spiesta pārvirzīt savas raķetes, paziņoja Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un Drošības komitejas pirmais priekšsēdētāja vietnieks Francs Klincevičs.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Amerikāņu lidmašīnas, kuras spēj nest kodola lādiņus (tostarp, iznīcinātāji-bumbvedēji F-35), tiks izvietoti visā pasaulē, teikts jaunajā ASV kodola doktrīnā. Senators Klincevičs RIA Novosti komentāros neieteica Vašingtonai spert šādu soli.

Pēc viņa sacītā, ja kodola lādiņi parādīsies ASV un NATO bāzēs pie Krievijas robežām, Krievija nekavējoties reaģēs. "No militāri-tehniskā viedokļa Krievijai tā ir vienkārša lokalizācija. Gadījumā, ja ASV aviācija ar kodola lādiņiem tiks izvietota viņu bāzēs Austrumeiropā un NATO bāzēs Baltijā, bijušajos padomju lidlaukos un bijušo Varšavas līguma valstu lidlaukos, protams, Krievijai operatīvi tiks pārvirzīts viss (uz šiem mērķiem)," atzīmēja Klincevičs.

"Krievija būs spiesta aizsargāt sevi no šiem draudiem," piebilda senators.

ASV Aizsardzības ministrija piektdien, 2. februārī, publicēja jauno kodola doktrīnu, kura uzstāda valsts stratēģisko kodola spēku  attīstības vektoru uz vairākām desmitgadēm uz priekšu. Kā tiek atzīmēts dokumentā, jaunu kaujas lādiņu izstrādāšana vai kodola arsenāla palielināšana nav ASV prioritārie uzdevumi — galvenais uzsvars tiks izdarīts uz mazjaudīgu kodola lādiņu izvietošanu uz zemūdenēm un jūrā bāzēto spārnoto raķešu aprīkošana ar kaujas lādiņiem.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks ASV komentēja jauno Vašingtonas kodola doktrīnu

Krievijas Federācijas Padomē jauno ASV kodola doktrīnu nosauca par bruņošanās sacīkšu jaunās vītnes deklarāciju — ja ne skaita, tad kvalitātes rādītājos. Pēc senatora Oļega Morozova domām, amerikāņi cenšas atgūt dominējošo lomu starptautiskajā arēnā, taču šie centieni nevainagojas ar panākumiem.

Kā jau ziņots, iepriekš publicētajā atklātajā jaunās kodola doktrīnas daļā tiek atzīmēts, ka šodien Krievijai ir vērā ņemams pārsvars pār ASV un to sabiedrotajiem kodola bruņojuma ražošanā un nestratēģiskajos kodola spēkos. Turklāt dokumentā tiek uzsvērts, ka Krievija, neskatoties uz amerikāņu PRO kritiku, strādā pie savu ballistisko raķešu modernizācijas ar kodola kaujas lādiņiem un jaunas pārtveršanas raķetes radīšanas.    

Ziņu lente
0