Specdienesti lika Ruslanam Pankratovam atbildēt par Ukrainu un "Volīniju"

© Foto : Film It z o.o. (2016)Plakat filmu "Wołyń"
Plakat filmu Wołyń - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija sauca pie atbildības bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu par Ukrainas tēla nomelnošanu mākslas filmā "Volīnija".

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Rīgas domes bijušais deputāts, Latvijas Krievu kustības līderis pastāstīja par to, kā notika tikšanās ar Latvijas specdienestiem, kuri inkriminēja viņam dalību Ukrainā aizliegtās filmas "Volīnija" demonstrēšanas organizēšanā.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Polija slēdz robežas ukraiņu nacionālistiem

Pēc Pankratova sacītā, Drošības Policijas (DP) pārstāvji apsūdzēja viņu par to, ka filmā "Volīnija" Ukrainas sacelšanās armijas (UPA) cīnītāji atspoguļoti negatīvā gaismā, un tas nomelno Ukrainas tēlu, valsts tēlu, kura uztur partnerattiecības ar Latviju.

Pankratovs atzīmēja, ka DP darbinieki tā arī nemācēja paskaidrot, ko konkrēti viņš esot pārkāpis, piedaloties filmas "Volīnija" demonstrācijas organizēšanā Latvijā, kur šīs lentes rādīšana netika aizliegta.

Pērnā gada novembrī Rīgā notika poļu pirmskara drāmas "Volīnija" izrāde. Viens no kinoseansa rīkotājiem tiešām bija Pankratovs.

Izrādes dienā pie Rīgas kinoteātra K-Suns uz nesankcionētu akciju ieradās protestētāji. Protesta akcijas dalībnieki turēja rokās Latvijas karogus un uzrakstus "Filma "Volīnija" – prom no Latvijas", centās uzsākt dialogu ar rīdziniekiem un pat apvainoja tos, kuri nolēma paskatīties skandalozo poļu filmu. Taču konfliktu tomēr izdevās novērst, un atkārtota filmas "Volīnija" pirmizrāde Rīgā notika.

Filma tika demonstrēta ar sinhronu tulkojumu latviešu valodā. Pirms seansa sākuma izrādes organizatori pateicās Polijai, kā arī apsveica Poliju ar nacionālajiem neatkarības svētkiem, kuru atzīmē 11. novembrī.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Polijā pieņemts likums par "Banderas ideoloģijas" aizliegšanu

Līdz šim "Volīniju" rādīja Latvijas galvaspilsētā festivāla RIFF ietvaros 2017. gada oktobrī.

Šīs notikums ir arī unikāls tāpēc, ka neviena Eiropas Savienības valsts, izņemot pašu Poliju, neparādīja pie sevis šo 2016. gadā iznākušo filmu tā iemesla dēļ, ka kinolentē parādīta UPA cīnītāju zvērība, kuri šobrīd tiek pasludināti par Ukrainas varoņiem, kas savukārt ir ES prioritārais partneris.

Protams, arī Ukrainā filma "Volīnija" ir aizliegta demonstrācijai. Savukārt Ukrainas ideoloģijas atbalstītāji cenšas nepieļaut vai patraucēt filmas izrādes visā pasaulē.

Ziņu lente
0