Biznesa viltības: kā Polijā apies aizliegumu tirgot svētdienās

© Foto : pixabayСупермакерт
Супермакерт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajā likumā, kas stāsies spēkā 1. martā, eksperti jau ir atraduši vairākus "apvedceļus", kuri ļauj uzņēmējiem izvairīties no aizlieguma.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Polijā tirdzniecības tīkli sākuši gatavoties tirdzniecības aizliegumam svētdienās, tie izstrādā dažādus veidus kā likumīgi apiet jaunus ierobežojumus, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz poļu Newsweek. 

Kā vēsta raksta autors, jaunajā likumā jau ir atrasts daudz "caurumu", kuri ļauj uzņēmējiem izvairīties no aizlieguma. Jaunas maiņas Vispopulārākais veids izmainīt grafiku ir vakara maiņas pagarināšana.

Ojārs Rubenis - Sputnik Latvija
Ojārs Rubenis: es slēgtu visus lielveikalus svētdienās

Piemēram, Biedronka tīkls būs atvērts līdz 22:00 piektdienās un sestdienās. Turklāt veikalu darbinieki strādās līdz 23:45, lai apkoptu telpas un sagatavotos jaunajai nedēļai.

Tāpat veikalos parādīsies papildu maiņa naktī uz pirmdienu. Šajā laikā darbinieki varēs izlikt preci un izcept maizi.

Biedronka tīkla pārstāvji uzskata, ka pēc aizlieguma ieviešanas galvenā pircēju plūsma pāries uz sestdienu, tādēļ, iespējams, nāksies noalgot jaunus darbiniekus uz nepilnu darba dienu.

Veikali degvielas uzpildes stacijās

Poļu DUS plāno labi nopelnīt uz jaunā aizlieguma. Degvielas uzpildes staciju veikali joprojām varēs īstenot tirdzniecību svētdienās, jo nes augstu "sabiedrības labumu", savukārt to ikdienas darbs nevar tikt apstrīdēts.

Kompānija Orlen paziņoja par preču sortimenta paplašināšanu DUS veikalos. Tagad tur tiks pārdota svaiga gaļa un gaļas produkti, sadzīves elektronika, kosmētika, farmaceitiskā produkcija, kā arī apavi un bižutērija.

"Caurumi" likumā

Eksperti atzīmē, ka likumā ir daudz formulējumu, kuri ļauj viegli apiet aizliegumu. Tostarp, likumā par tirdzniecību sauc "pārdošanas procesu, kas balstās uz preces apmaiņu pret naudu". Tādējādi, likumu var apiet, izmantojot dāvanu kartes vai kuponus.

Продажа алкоголя - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana par stipru alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegumu lielveikalos

Turklāt likums neattiecas uz komercijas punktiem "iestādēs, kas īsteno darbību kultūras, sporta, izglītības, tūrisma un vaļasprieka jomā". Tiešāks "iestāžu" skaidrojums netiek sniegts. Tātad, ja tirdzniecības centrs atklās īslaicīgu gleznu izstādi, tas būs tiesīgs likumīgi nodarboties ar tirdzniecību svētdienās.

Novembrī likumu apstiprināja Polijas parlaments, tagad tas ir jāparaksta prezidentam.

Pirms pilnas tirdzniecības aizliegšanas svētdienās paredzēts pārejas periods. Tas sāksies 2018. gada martā. Šajā laikā veikali varēs atvērties tikai mēneša pirmajā un pēdējā svētdienā. 2019. gadā tikai mēneša pēdējā svētdiena paliks par darba dienu, savukārt 2020. gadā spēkā stāsies absolūts aizliegums.

Tirdzniecības samazināšana stipri ietekmēs tirdzniecības tīklus Polijas pierobežas zonās. Saskaņā ar statistiku, vienā braucienā brīvdienās lietuviešu ģimene atstāj poļu veikalos no 200 līdz 300 eiro. Pērnajā gadā Lietuvas iedzīvotāji iepirkās Polijā par kopējo summu 330 miljonu eiro apmērā, turklāt šie skaitļi atspoguļo tikai pirkumus, kuri tika veikti ar elektronisko norēķinu kartēm.

Ziņu lente
0