Sākta parakstu vākšana par stipru alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegumu lielveikalos

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasПродажа алкоголя
Продажа алкоголя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas autors iesaka pārņemt Zviedrijas pieredzi – Skandināvijas valstī par 3,5% stiprākus dzērienus pārdod valsts kontrolētos specializētajos veikalos.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Publisko iniciatīvu vietnē Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par aizliegumu tirgot stipro alkoholu lielveikalos.

Idejas autors — Mārtiņš Bambals uzskata, ka šis ierobežojums dāvās iespēju samazināt alkoholisma izplatīšanos valstī. Viņš iesaka pārņemt Zviedrijas pieredzi, kur lielveikalos alkoholiskos dzērienus ar alkohola saturu virs 3,5% aizliegts pārdot, bet stiprie dzerieni nopērkami specializētos valsts kontrolētos veikalos.

Счетчик недополученного алкогольного акциза в Икла - Sputnik Latvija
Igaunija uzstādījusi nesaņemtā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa skaitītāju uz robežas ar Latviju

Bambals aicina pieņemt likumu, lai alkoholiskie dzērieni ar alkohola saturu vairāk par 4,2%, izņemot vīnu un dzirkstošo vīnu (ja alkohola saturs tajos nepārsniedz 11%), varētu tirgot tikai specializētajos veikalos vai veikalu nodaļās ar atsevišķu kasi.

Maijā PVO atzinusi Latviju par vienu no lielākajām dzērāju valstīm Eiropā un pasaulē. Saskaņā ar organizācijas datiem vairāk dzer tikai Lietuvā un Baltkrievijā.

Tikmēr alus pārdošanas apjomi tiek aktīvi ierobežoti. Pagājušajā nedēļā Saeima no nākamā gada aizliedza tirgot alu plastmasas pudelēs. Paredzēts, ka stiprā alus taras apjoms nepārsniegs puslitru.

Turklāt prezidents Raimonds Vējonis piedāvā vispār atteikties no alkohola plastmasas iepakojumā.

Šobrīd petīciju atbalstīja 92 cilvēki. Nodošanai Saeimā nepieciešams savākt 10 tūkstošus balsu.

Ziņu lente
0