Liepājā sāka mazāk dzimt un mirt, precēties un šķirties

© Sputnik / Sergey MelkonovLiepāja
Liepāja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katram trīspadsmitām jaundzimušam vecāki deva divus vārdus, turklāt tādu meiteņu ir gandrīz divreiz vairāk nekā zēnu.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Pagājušajā gadā Liepājas Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 828 jaundzimušo, kas ir par 22 cilvēkiem mazāk nekā 2016. gadā, taču samazinājies arī mirušo skaits — no 1144 līdz 997, ziņo portāls liepajniekiem.lv.

Vispopulārākais meiteņu vārds ir Emīlija (15 jaundzimušās), Alise (10), Sofija (9), zēnu — Olivers (11 bērni), Artjoms (9 bērni) un Jegors (9).

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Reģistrēti 64 bērni (23 zēnu un 41 meitene), kuriem vecāki vārdus devuši divus vārdus. Zīdaiņiem dod gan ierastos vārdus (Everts Teodors, Kurts Aleksis, Marks Roberts, Markuss Lūkass, Anna Marija, Annija Laura), gan arī retas (Elviss Imrāns, Alibeks Mansurs, Džamils Savaļi, Raiens Railands, Eliara Hanna, Mia Florence, Nikole Mari, Reina Marija, Zara Laima, Žizele Kalna). Decembrī tika reģistrētas divas meitenes ar vārdiem Esmeralde Enija, Eva Aelita.

Kā paziņoja Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Indra Štāle, 33 gadījumos tika izsniegtas dzimšanas apliecības, nenorādot informāciju par bērna tēvu (gadu iepriekš — 48). Savukārt 330 gadījumos aizvadītajā gadā veikti dzimšanas reģistra ieraksti par paternitātes atzīšanu, bet 7 gadījumos paternitāte noteikta ar tiesas spriedumu.
Par 27 pāriem samazinājies salaulāto skaits (499 — 2017. gadā, bet 2016. — 526). Samazinājis arī šķirto laulību skaits no 247 līdz 231.

Графики - Sputnik Latvija
Iedzīvotājiem šķiet, ka Latviju nākamgad apdraudēs ekonomiskā lejupslīde, demogrāfiskās problēmas un bēgļi

Šogad Liepājas Dzimtsarakstu nodaļa piedāvā divas akcijas neprecētiem pāriem. Viena: tie 3 pāri, kuri 14. februārī nodaļā ieradīsies pirmie un uzrakstīs iesniegumu laulības reģistrācijai, par savu laulību reģistrācijas svinīgo ceremoniju varēs nemaksāt. Vienīgie izdevumi būs obligātā valsts nodeva 14 eiro. Tādējādi viņi varēs ietaupīt 35 eiro. Otra: par godu Ģimenes dienai, kas tiek atzīmēta 15. maijā, svinīgā ceremonijā (maksājot tikai valsts nodevu!) 18. maijā varēs apprecēties tie pāri, kuriem jau ir viens vai vairāki kopīgi bērni. Pieteikums Ģimenes dienas akcijas laulībām nodaļā jāiesniedz līdz 17. aprīlim.
2017. gadā Liepājas Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 4 dimanta kāzas (60 gadi laulībā), 19 zelta (50 gadi laulībā), 1 pērļu (30 gadi laulībā) un 4 sudraba (25 gadi laulībā) kāzas.

Decembrī pilsētā notikušas 43 laulību ceremonijas. 6 bija tādas, kurās Latvijas pilsoņi/-es apprecējās ar ārzemniekiem no šādām valstīm: Krievija (2), Lietuva (1), Ukraina (2), Turcija (1).     

Ziņu lente
0