Kā Somijā cīnīsies ar "piekto kolonnu"

© AP Photo / Czarek SokolowskiСолдат вооруженных сил Финляндии во время учений НАТО
Солдат вооруженных сил Финляндии во время учений НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Aizsardzības ministrijas vadītājs valsts aizsardzības kursu atklāšanas pasākumā paziņoja, kā valdība plāno atvairīt hibrīddraudus.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. "Raganu medības" un cīņa ar iekšējo ienaidnieku dažkārt kļūst svarīgāka nekā ārējā agresija. 22. janvārī Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste no partijas "Zilā nākotne" valsts aizsardzības kursu atklāšanas pasākumā pastāstīja par "hibrīdkara draudiem" un likumā paredzētajām metodēm cīņā pret to, vēsta Sputnik Igaunija.

Savā runā ministrs paskaidrojis, kā "Krimas aneksija" un "karadarbība Ukrainas austrumos" ietekmējusi Somijas cīņasspēju un valdības politiskajiem lēmumiem. To starpā ir arī jaunais likums par karaklausību, ko Somijas parlaments pieņēma 2016. gadā.

Pēc Somijas aizsardzības ministra vārdiem, svarīgs lēmums bija arī normatīvo aktu izstrāde, ka aizliedz ieņemt militārus posteņus personām ar dubultu pilsonību, vēsta portāls Yle.

"Piektajai kolonnai jāstājas pretī jau miera laikā. Mums ir simtprocentīgi jāuzticas personām, ko mēs ieceļam svarīgos posteņos aizsardzības jomā. Un viņiem jābūt par simt procentiem lojāliem Somijai," – paziņoja Nīniste.

Trešais lēmums – grozījumi likumdošanā, kas regulē nekustamā īpašuma īpašumtiesības. Pēc Somijas aizsardzības ministra domām, viena no iespējām panākt hibrīdietekmi varētu būt nekustamo īpašumu iegāde netālu no valsts drošībai svarīgiem objektiem: armijas daļām, elektrostacijām un ūdens kanāla.

П.Порошенко встретился с Саули Ниинисте - Sputnik Latvija
Pasaki viņam: Somijas prezidents pastāstīja par Putina un Porošenko dialogu

Uzrunājot klātesošos, viņš uzsvēra, ka nekustamā īpašuma īpašnieka pilsonībai šajā jautājumā nav iespējams piešķirt būtisku nozīmi – jāpārbauda nekustamā īpašuma īpatnības un tā lietotāji.

"Spriežot pēc visa, kontroles īstenošanai viena likuma vietā būs nepieciešami vairāki instrumenti. Iespējamie veidi – likuma izstrāde par īpašumu konfiskāciju aizsardzības mērķiem, pirmtiesību piešķiršana valstij to iegādei un sākotnēja pircēju pārbaude, ja tie cēlušies ārpus ES un EES," – paskaidroja Jusi Nīniste.

Valsts aizsardzības kursi Somijā notiek četras reizes gadā un tiek organizēti ar mērķi iepazīstināt Somijas militāro un civilo eliti ar priekšstatiem par ārējo, aizsardzības un drošības politiku.

Partija "Zilā nākotne", kuras loceklis ir Jusi Nīniste, dibināta 2017. gada 19. jūnijā pēc nacionālistiskās partijas "Īstie somi" sairšanas – visi šīs partijas biedri, kuri ieņēma ministru posteņus, un vairāki parlamenta deputāti pameta partiju, kad par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts Jusi Hallaaho, kurš atbalsta stingrāku imigrācijas politiku.

"Zilā nākotne" īsteno labēji centrisku politiku, konservatīvismu un viegli izteiktu eiroskepticismu. Tās uzdevumos iekļauta nodokļu līmeņa samazināšana, imigrācijas kontrole un somu interešu aizstāvība politikā attiecībās ar Eiropas Savienību.

Фрагмент глобуса - Sputnik Latvija
Francijā pārdošanā nonācis globuss ar Krievijai piederošo Krimas pussalu

Kā zināms, Krima atgriezās Krievijas sastāvā saskaņā ar referendumu, kas tika organizēts pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Par pievienošanos Krievijai nobalsoja 96,77% Krimas Republikas iedzīvotāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju.

Ukraina vēl joprojām uzskata Krimu par sev piederošu, taču īslaicīgi okupētu teritoriju. Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdiem, Krimas jautājums ir "slēgts uz visiem laikiem".

Patlaban visās ekonomikas nozarēs un sociālajā sfērā Krimā vērojama pārliecinoša izaugsme.

Ziņu lente
0