Pasaki viņam: Somijas prezidents pastāstīja par Putina un Porošenko dialogu

© Sputnik / Михаил Палинчак / Pāriet pie mediju bankasП.Порошенко встретился с Саули Ниинисте
П.Порошенко встретился с Саули Ниинисте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas prezidents Sauli Nīniste pastāstīja, ka Krievijas un Ukrainas vadītāji Vladimirs Putins un Petro Porošenko dažkārt lūdz Somijas valsts vadītāja palīdzību, lai pateiktu kaut ko viens otram.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Somijas prezidents Sauli Nīniste komentēja savas tikšanās ar Krievijas un Ukrainas prezidentu Vladimiru putinu un Petro Porošenko. Pēc viņa sacītā, dažkārt viņš uzstājas kā starpnieks Ukrainas krīzes pārrunās. Dažreiz parādās komentāri "pasaki viņam" garā, pastāstīja Nīniste Somijas teleradiokompānijai Yle, tekstu krievu valodā tulkoja InoSMI.

Yle raidījumā Nīniste nosauca valstis, ar kuru vadītājiem viņš ir visbiežāk ticies. Ukraina izrādījās trešajā vietā – aiz Zviedrijas un Krievijas. Valsts vadītājam pavaicāja, cik nozīmīga ir viņa loma kā starpniekam Donbasa konflikta atrisināšanas jautājumā un Minskas līgumu ievērošanā.

"Negribu pārspīlēt šo lomu… Tā kā gan ar Putinu, gan ar Porošenko mēs runājam par Ukrainu, tad, protams, vienmēr tiek apspriestas te vienas, te otras puses pozīcijas. Dažkārt parādās komentāri "pasaki viņam" garā un tā tālāk. Dažkārt mēs kopā apspriežam, tiesa, citā gaisotnē, kāda ir izeja no šīs krīzes. Tā vai citādi mēs cenšamies izrādīt iniciatīvu," – paskaidroja Nīniste.

Viņš atzīmēja, ka pēdējo reizi ticies ar Petro Porošenko septembrī.

Jūlija beigās Nīniste tikās ar Vladimiru Putinu – Krievijas valsts vadītājs viesojās Somijā sakarā ar valsts neatkarības simtgadi.

Grūtais ceļš pie Krievijas un ES satuvināšanās

Intervijā Yle Nīniste atzīmēja, ka, pēc viņa domām, prezidenta Vladimira Putina vadītā Krievija vēlas tuvināties Eiropai.

Somijas prezidents Sauli Nīniste - Sputnik Latvija
Somijas prezidents netic Krievijas uzbrukuma riskam

"Tas bija manāms, piemēram, Somijas Savonlinā. Viņš mani pārsteidza, kad paziņoja, ka stipra ES – tas ir labi. Līdz šim brīdim daudzi no mums uzskatīja, ka viņš tiecas sašķelt ES," – paziņoja Nīniste.

Kā otru piemēru Nīniste minēja to, ka Putins labvēlīgi izvērtē jautājumus par sodrēju izmešu samazināšanu Arktikas reģionā. Krievijas vēlēšanos tuvināties Eiropai pamanījusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele, pastāstīja Somijas prezidents.

"Kad mēs rudenī runājām ar Merkeli, viņa pateica, ka arī ir pamanījusi Krievijas soļus pretī Eiropai. Es pat nepavaicāju, kādos jautājumos," – pateica Nīniste.

Turklāt Nīniste atzīmēja, ka ceļš pie reālām pārmaiņām attiecībās ar Krieviju būs ilgs un grūts, ņemot vērā situāciju Ukrainā un sankcijas.

Nepubliski sakari

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz jautājumu, tostarp, par Krievijas un Ukrainas līderu tikšanos, pastāstīja, ka Vladimira Putina grafiks ir notikumiem bagāts, par kuriem ne vienmēr tiek oficiāli paziņots.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko pasludinājis sevi par "miera prezidentu"

"Pastāv tādas tikšanās, par kurām mēs neziņojam," – pastāstīja Peskovs kanāla "Rossija 1" dokumentālajā filmā. Šo frāzi žurnālisti interpretēja kā apstiprinājumu neoficiālajām Putina un Porošenko tikšanās reizēm.

Taču Ukrainas prezidenta administrācijas preses dienestā paziņoja, ka Petro Porošenko nav rīkojis nekādas divpusējas tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pēc Minskas līgumu parakstīšanas.

"Nekādas abpusējas tikšanās kopš Minskas līgumu noslēgšanas Ukrainas prezidents nav rīkojis ar Krievijas prezidentu," – citē administrācijas preses dienesta paziņojumu aģentūra UNIAN.

Vēlāk arī Peskovs apstiprināja, ka viņa vārdus nepareizi izskaidrojuši.

"Es neesmu teicis par nepubliskām Putina un Porošenko tikšanās reizēm. Tā ir absolūti nepareiza manu vārdu interpretācija. Runa bija par prezidenta darba grafiku, kurš kopumā ir samērā noslogots, kurā ir daudz dažādu pasākumu, kuri nenonāk publiskajā telpā. Par Putina un Porošenko sakariem es neteicu neko. Jūs varat ļoti vienkārši par to pārliecināties. Tas ir nepareizs skaidrojums," – teica Peskovs.

Ziņu lente
0