Bijušo SS locekļu meklējumos iesaistīts Interpols

© AFP 2023 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKInterpola galvenā mītne Lionā
Interpola galvenā mītne Lionā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Nacionālās piemiņas institūts sastādījis sarakstu, kurā iekļauti 1600 vēl dzīvajos esošie SS locekļi, kuri strādāja koncentrācijas nometnēs.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Polija cer atrast 1600 SS locekļus, kuri strādāja koncentrācijas nometnēs valsts teritorijā un vēl joprojām, iespējams, ir dzīvi, ziņo Stolitsa ar atsauci uz Deutsche Welle. Meklējumu beigās ar Interpola palīdzību šos cilvēkus plānots saukt tiesas priekšā. Pirmie 400 uzvārdi jau nodoti starptautiskajai policijai, vēsta Sputnik Igaunija.

Pēc IPN darbinieka Roberta Janicka sacītā, šī akcija ir pēdējā iespēja atrast un saukt pie atbildības bijušos SS locekļus.  Sastādot sarakstu, institūta darbinieki ņēma vērā SS locekļu metrikas, lai noteiktu, kuri SS locekļi vēl nav miruši. No iespējamiem 23 tūkstošiem tika atlasīti 1600. Visvairāk sarakstā ir vāciešu un austriešu, taču ir arī ukraiņi, baltkrievi un latvieši.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nacistiem neklanīsimies". Veterāni – par Hitlera līdzskrējēju glorifikāciju

2017. gada novembrī Dortmundes prokuratūra izvirzīja apsūdzību diviem bijušajiem SS locekļiem, kuri strādāja par apsargiem Štuthofas koncentrācijas nometnē pie Gdaņskas. Pēc prokurora Andreasa Brendela sacītā, viņus apsūdz simtiem nometnes ieslodzīto iznīcināšanā. Vēl nav zināms, vai notiks tiesas process: mediķi gatavo slēdzienu par bijušo SS locekļu veselības stāvokli, kuriem šobrīd ir 93 un 94 gadi.

Šī Polijas Nacionālās piemiņas institūta iniciatīva paredz tikai un vienīgi pozitīvu darbību, it sevišķi uz Eiropā arvien vairāk aktivizējušos spēku fona, kuri vēlas noklusēt vai grozīt Nirnbergas procesa spriedumus.

Kā jau iepriekš ziņots, Polijas, Ukrainas, Baltijas un vairāku citu valstu varasiestāžu rīcība liecina, ka viņi nepiekrīt Nirnbergas tribunāla lēmumiem un vēlētos tos pārskatīt. Cita starpā minama attieksme pret pieminekļiem padomju karavīriem, kuri krita, cīnoties ar fašismu, vēstures pārrakstīšana un nacistu kolaboracionistu reabilitācija.

Ziņu lente
0