Politika

Krievijas ārlietu ministrs kritizējis Ukrainas pieņemto likumu par Donbasu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs negatīvi novērtēja Ukrainas parlamenta pieņemto likumu par Donbasa reintegrāciju.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ir pārliecināts: Ukrainas parlamenta pieņemtais likums par Donbasa reintegrāciju neatbilst Minskas protokoliem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Vadoties no juridiskā viedokļa, reintegrācijas likums pārsvītro Minskas protokolus. Minskas protokolus, ko vienbalsīgi apstiprināja Drošības padome rezolūcijā, kas bija pieņemta dažas dienas pēc četru "Normandijas formāta" vadītāju tikšanāļs Minskā. Mums tas ir acīmredzams," — uzsvēra Krievijas politiķis.

Марш в честь Дня Независисмости в Киеве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainas lielā enerģētiskā uzvara: ienaidnieks gandrīz sakauts

18. janvārī Ukrainas parlaments otrajā lasījumā pieņēma prezidenta likumprojektu par Donbasa reintegrāciju, kurā Krievija nodēvēta par "agresoru", bet Kijevas nekontrolētās Donbasa teriotorijas — par "okupētām". Pieņemtais likums dod Ukrainas prezidentam tiesības izmantot armiju pret Donbasa iedzīvotājiem bez kara pieteikuma. Pie tam dokumentā nav norādīts, ka Minskas protokolu izpildei būtu prioritāra nozīme.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Donbasa reintegrācijas likuma pieņemšana Ukrainas parlamentā liecina par gatavošanos jaunam karam. ĀM atzīmēja, ka laikā kopš 2017. gada oktobra, kad likums tika izskatīts pirmajā lasījumā, tas ir koriģēts, taču saglabājis savu mērķi — likuma līmenī apstiprināt Kijevas ieceri risināt "Donbasa problēmu" ar spēku.

Donbass ugunī

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāro operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kuras pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā cita starpā tiek apspriests arī Minskas kontaktu grupas apspriedēs. Kijeva, ASV un ES vairākkārt apsūdzējušas Krieviju par iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās.

Krievija to noliedz un norāda, ka tamlīdzīgas apsūdzības ir nepieņemamas.

Maskava ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka nav iesaistīta Ukrainas konfliktā un notikumos valsts dienvidaustrumos, turklāt vēlas, lai Ukraina pārvarētu politisko un ekonomisko krīzi. Maskava atgādina, ka nav Minskas protokolu subjekts un var tikai ietekmēt konflikta puses.

Ziņu lente
0