Politika

Tepiķu diplomātija: Lielbritānija aizņemsies gobelēnu no Francijas

CC0 / wikipedia / LadyofHats / Фрагмент гобелена из Байё
Фрагмент гобелена из Байё - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Terēza Meja panākusi to, kas tika noraidīts Elizabetei II – uz Lielbritāniju atvedīs gobelēnu no Bajē, kurš 950 gadus nav pametis Francijas robežas.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons varētu uz laiku dot Lielbritānijai slaveno gobelēnu no Bajē, kurš pametīs valsti pirmo reizi 950 gados, raksta The Guardian

Saskaņā ar baumām Francija-Lielbritānija samitā Makrons paziņos par to, ka uz Lielbritāniju aizvedīs gobelēnu ar Heistingsas kaujas (1066. gads) attēliem, pēc kuras normāņi sāka iekarot Angliju. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja izmanto šo lēmumu, ko sekmēja ilgstošas divu kultūras ministru pārrunas, lai uzsvērtu abu valstu ciešos sakarus Brexit gaidās.

Jurijs Gagarins - Sputnik Latvija
Londonas Zinātnes muzejā tiks uzstādīts Gagarina krūšutēls

Visdrīzāk gobelēns paliks uz vietas nākamo piecu gadu laikā – Bajē muzeja speciālistiem ir jāpārliecinās par to, ka to drīkst pārvadāt. Joprojām nav zināms, kur tieši tas tiks izstādīts Lielbritānijā.

Tiek uzskatīts, ka Bajē gobelēns tika izveidots īsi pēc Heistingsas kaujas, XI gadsimtā.

Daži vēsturnieki uzskata, ka to iztaisīja Anglijas Kentā, un strīds par šo tematu neizbēgami sāksies ar jaunu sparu. Pirmais rakstiskais pieminējums par to datēts ar 1476. gadu.

To reti pārvadājuši pat valsts robežās: 1803. gadā Napoleons Bonaparts izstādīja to Parīzē, savukārt 1945. gadā, pēc Francijas atbrīvošanas, to uz neilgu laiku izstādīja Luvrā.

Pagājušajā gadsimtā Lielbritānija veica vairākus neveiksmīgus mēģinājumus aizņemties gobelēnu: 1953. gadā Elizabetes II kronēšanai un 1966. gadā Heistingsas kaujas 900 gadu jubilejai.

Turklāt Francijas un Lielbritānijas līderi gaidāmajā samitā apspriedīs migrācijas krīzi Kalē un Al-Qaeda uzveikšanas veidus Ziemeļāfrikā. Gaidāms, ka samitā tiks paziņots par to, ka Francijas kampaņu pret islāmistiem šajā reģionā pastiprinās britu militārie helikopteri.

Ziņu lente
0