Cik maksā iznomāt Latvijas prezidentu: izmeklē Lato Lapsa

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālists Lato Lapsa turpina savu izmeklēšanu sakarā ar to, kā prezidents Vējonis kļuvis par skandalozo "vakariņu ar oligarhu" dalībnieku Dubaijā.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa privātās "vakariņas ar oligarhu" vizītes laikā AAE 2017. gada februārī izraisīja sabiedrības interesi. Gandrīz pēc gada žurnālists Lato Lapsa turpina noskaidrot, kā notika, ka prezidents vakariņoja kopā ar Aināru Šleseru. Kārtējo prezidenta kancelejas atbildi Lapsa publicēja portālā pietiek.com.

Актриса Орнелла Мути - Sputnik Latvija
Ornellai Muti piespriests sods par vakariņām ar Putinu

Runa ir par Raimonda Vējoņa vakariņām ar uzņēmēju grupu no Saūda Arābijas kādā no Dubaijas debesskrāpjiem. Kā jau vēlāk skaidroja prezidenta kanceleja, Vējonis saņēma ielūgumu negaidīti un nezināja, ka pasākumā piedalīsies bijušais politiķis, "oligarhu lietā" figurējošais Ainārs Šlesers.

Kopā ar prezidentu bija kancelejas vadītāja vietniece Egita Kazeka un Latvijas ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. 

Kad fotogrāfiju no vakariņām savā Facebook publicēja bijušais Latvijas vēstniecības darbinieks AAE Rūdolfs Brēmanis, sākās skandāls.

Prezidenta pakalpojumu cenrādis

Žurnālists Lato Lapsa, kurš pazīstams ar skaļām izmeklēšanām, nolēma noskaidrot prezidenta kancelejā, vai pastāv cenrādis prezidenta dalībai pasākumos, kurš to sastāda, kur to var apskatīties, un vispār, kādas formalitātes ir jānokārto, lai uzaicinātu prezidentu pie sevis uz vakariņām.

Sākumā kanceleja nesniedza konkrētu atbildi, tiesa, norādot, ka katram ir tiesības uzdot savu jautājumu. Taču Administratīvā tiesa norādīja uz kancelejas pienākumiem tieši atbildēt uz pieprasījumiem.

Pēc daudziem mēnešiem žurnālists sagaidīja atbildes vēstuli.

"Valsts prezidents ir konstitucionāls orgāns, kuru nevar iznomāt," — uzsvēra kancelejā.

Lapsam izskaidroja, ka cenrāža nav, neviens to nesastāda, nekādas šāda veida formalitātes nav noteiktas.

Savukārt, lai nākotnē izvairītos no sūdzībām par nesniegtajām konkrētajām atbildēm atbilstoši likumdošanai, kancelejas ierēdņi solīja atbildēt pat uz "tendencioziem jautājumiem par juridiski neiespējamām situācijām".

Ziņu lente
0