Politika

Maskava brīdina par atbildi uz Latvijas gatavoto "Magņitska aktu"

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasТроицкая башня Московского Кремля
Троицкая башня Московского Кремля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija neatstās bez uzmanības Latvijas "Magņitska sarakstu".

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Gadījumā, ja Latvija pieņems "Magņitska aktam" analoģisku likumu, Krievijai būs jāreaģē, paziņoja Krievijas Valsts Domes Starptautisko attiecību komitejas vadītāja vietnieks Aleksejs Čepa ("Spravedlivaja Rossija")

"Es domāju, ka šodienas situācijā mums ir jāreaģē uz visādiem šādiem paziņojumiem… Es domāju, obligāti ir jāreaģē," — citē deputātu RIA Novosti.

Vakar Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Rihards Kols paziņoja, ka sekojot Lietuvas un Igaunijas piemēram, Latvija drīzumā varētu izveidot savu "Magņitska sarakstu", kurā tiks iekļauti Krievijas pilsoņi, kuriem aizliegs ieceļot valstī.

Pēc parlamentārieša sacītā, koalīcijas partneru padome atbalstīja dokumenta koncepciju, pēc pilnveidošanas projekts tiks nodots apstiprināšanai.

Lietuvas Seima Ārlietu komitejas iesniegums liecina, ka likumprojekts, ko ierosināja 21 deputāts, sagatavots ar mērķi noteikt politiskas sankcijas personām, kas saistītas ne tikai ar tā saucamo "Magņitska lietu", bet arī citiem gadījumiem, kuros "ārvalstu valdības pieļauj to cilvēku tiesību pārkāpumus, kuri atklāj korupciju, un ļaunprātīgi izmanto dienesta stāvokli pret politiskajiem ieslodzītajiem".

Флаги России и Канады - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Kanādā kritizē valstī pieņemto "Magņitska likumu"

Lietuva kļuva par ceturto valsti pēc ASV, Kanādas un Igaunijas, kas pieņēma attiecīgo likumu.

Lietuvas Migrācijas departaments 15. janvārī publicēja tā saucamo "Magņitska sarakstu", kurā tika iekļauti 49 Krievijas pilsoņi. Tostarp, Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs, Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins, IeM Izmeklēšanas komitejas vadītāja vietnieks Oļegs Logunovs, tiesneši Jeļena Stašina, Aleksejs Krivoručko, Svetlana Uhnaļeva un Sergejs Podoprigorovs. Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs, komentējot likumu, paziņoja, ka šis solis liks Krievijai pieņemt atbildes lēmumus. Savukārt Čečenijas vadītāja preses sekretārs Aļvi Karimovs Viļņas lēmumu par Ramzana Kadirova iekļaušanu Krievijas pilsoņu sarakstā, kuriem aizliegts ieceļot Lietuvā, nosauca par nieku un atzīmēja, ka šī valsts nekad neinteresēja Kadirovu.

Savukārt Krievijas varas iestādes pauž viedokli, ka "Magņitska lietas" politizācija nav pieļaujama. Sergejs Magņitskis – liela investīciju fonda Hermitage Capital Management darbinieks, kuru Krievijas tiesībsargājošās iestādes apsūdzēja par nodokļu mahinācijām, gāja bojā izmeklēšanas izolatorā "Matrosskaja tišina" 2009. gada novembrī. Ieslodzījumā viņš pavadīja gandrīz gadu. Magņitska nāve radīja plašu rezonansi Krievijā un ārvalstīs.

Ziņu lente
0