Politika

Krievijas Centrālā vēlēšanu komiteja: nokavējušos negaidīsim

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasVēlēšanu iecirknis
Vēlēšanu iecirknis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc valsts vadītāja posteņa kandidātu reģistrācijas un dokumentu pārbaudes Krievijas Centrālā vēlēšanu komiteja informēs, kuri kandidāti tiks pielaisti prezidenta vēlēšanām, kas notiks 18. martā.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. Krievijas Centrālā vēlēšanu komiteja (CVK) noslēgusi dokumentu pieņemšanu no Krievijas prezidenta kandidātiem, kuri vēlas balotēties vēlēšanās 18. martā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Tagad pretendentus uz valsts vadītāja  posteni gaida nākamais posms — reģistrācija. Pēc tās sekmīgo kandidātu uzvārdi tiks iekļauti vēlešanu biļetenā. Iepriekš vēstīts, ka neatkarīgie kandidāti varēja iesniegt dokumentus līdz 7. janvārim, bet kandidātiem no partijām bija mazliet vairāk laika — līdz 12. janvārim.

Телеведущая Ксения Собчак - Sputnik Latvija
Ksenija Sobčaka balotēsies Krievijas prezidenta postenim

Pēc pretendentu dokumentu pieņemšanas CVK rīcībā bija piecas dienas to pārbaudei un lēmuma pieņemšanai par partiju izvirzīto pilnvaroto pārstāvju un finanšu jautājumu risināšanai pilnvaroto personu reģistrāciju. Pēc tam kandidāts var atvērt īpašu kontu sava vēlēšanu fonda veidošanai un sākt kampaņu, tostarp — vākt vēlētāju parakstus savam atbalstam, kā arī uzsākt aģitācijas kampaņu (izņemot aģitāciju medijos, kas sāksies mēnesi pirms vēlēšanām).

Iepriekš CVK vadītāja Ella Pamfilova paziņoja, ka 12. janvārī CVK saņēmusi 70 paziņojumus par pasākumiem kandidātu izvirzīšanai KF prezidenta postenim. To vidū 24 iesniegušas partijas, pārējos — pilsoņi. Viņa atgādināja, ka no 46 pieteiktajiem potenciālajiem neatkarīgajiem kandidātiem CVK saņēmusi 15 kandidātu dokumentus. Divi no viņiem sekmīgi pabeiguši izvirzīšanas posmu un atvēruši speciālos vēlēšanu kontus, tātad, var vākt parakstus un sākt aģitāciju.

Ziņu aģentūras vēstīja, ka Vladimira Putina vēlēšanu štābs savācis par trešdaļu vairāk parakstu nekā nepieciešams prezidenta kandidāta reģistrācijai. 12. janvāra rītā bija  savākti 408 349 paraksti (likums pieprasa 300 tūkstošus).

Vēlēšanas Krievijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vēlēšanas Krievijā notiks Latvijas novērotāju klātienē

Iepriekš CVK pieņēma lēmumu reģistrēt vēlētāju grupu, kas bija radīta sabiedriskās kustības "Atdzimšana" līdera — neatkarīgā kandidāta Aleksandra Čuhļebova atbalstam, taču vēlāk pēc CVK iniciatīvas reģistrācija tika atcelta ar KF Augstākās tiesas lēmumu, jo kļuva zināms, ka kandidāts saņēmis uzturēšanās atļauju citā valstī, — šis apstāklis neļauj viņam piedalīties vēlēšanās.

Vēlēšanu kampaņā pašlaik darbu turpina valsts pašreizējais prezidents Vladimirs Putins un Krievijas Nopelniem bagātais izgudrotājs Vladimirs Mihailovs.

Divpadsmit neatkarīgajiem kandidātiem dažādu iemeslu dēļ tika liegta vēlētāju grupu reģistrācija. Atteikumu saņēma cīnītāja par apkrāpto pajinieku tiesībām Tatjana Volovika, Dagestānas muftija dzīvesbiedre, žurnāla "Islam" galvenā redaktore Aina Gamzatova, uzņēmējs Vladimirs Kuzņecovs, televīzijas zvaigzne un Krievijas striptīzklubu asociācijas priekšsēdētājs Laki Lī, žurnālists Oļegs Lurjē, opozicionārs un blogeris Aleksejs Navaļnijs, uzņēmējs Sergejs Polonskis, pašpasludinātais "PSRS prezidents" Tristāns Prisjakgins, centra "Dari labu" vadītājs Vasilijs Pugačovs, "PARNAS" Orenburgas nodaļas vadītājs Sergejs Stolpaks, IT speciālists no Čeļabinskas Viktors Čerepņins un uzņēmējs no Čeļabinskas Andrejs Jacuns.

Minētie pretendenti saņēmuši atteikumu dažādu iemeslu dēļ: virknei kandidātu nav pasīvo vēlēšanu tiesību, neatkarīgā kandidāta atbalstam paredzētās vēlētāju grupas skaitliskais sastāvs mazāks nekā to prasa likums, neiesniegti vai neatbilstoši iesniegti dokumenti, savlaicīgi neiesniegts paziņojums par neatkarīgā kandidāta atbalstam sasauktās sapulces organizēšanu.

KF prezidenta vēlēšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija lūdz Latviju sadarboties KF prezidenta pirmstermiņa vēlēšanu organizēšanā

Tāpat patlaban CVK reģistrēti 14 partiju pilnvarotie pārstāvji, kuri izvirzījuši savus kandidātus. Viņi ir atvēruši vēlēšanu kontus un sākuši kampaņas, bet divi no viņiem — Vladimirs Žirinovskis no Liberāldemokrātiskās darba partijas un Krievijas Komunistiskās partijas izvirzītais kandidāts — Ļeņina vārdā nosauktā sovhoza direktors Pāvels Grudiņins — jau veikuši arī reģistrācijas procedūru. Tā kā viņi piedalīsies vēlēšanās no parlamentārajām partijām, vēlētāju parakstus viņiem nav jāvāc. Taču, tāpat kā visiem kandidātiem, reģistrācijas posmā viņiem bija jāiesniedz CVK virkne dokumentu, piemēram, pirmā finanšu atskaite un paziņojums par ārvalstu aktīvu neesamību.

Parlamentā nepārstāvēto partiju kandidātiem likums prasa saņemt vismaz 100 tūkstošu, neatkarīgajiem kandidātiem — vismaz 300 tūkstošu vēlētāju atbalstu. Parakstus jau var vākt 12 kandidāti no partijām, kas atvērušas kontus. Viņu starpā ir Romāns Hudjakovs no partijas "ČESTNO"  (abreviatūra, ko veido vārdi "Cilvēks", "Taisnība" un "Atbildība" krievu val. — red.), Grigorijs Javļinskis no partijas "Jabloko", Boriss Titovs no "Izaugsmes partijas", Elvīra Agurbaša no "Zaļo alianses", Sergejs Baburins no "Krievijas tautas savienības", Antons Bakovs no "Monarhistiskās partijas", Ksenija Sobčaka no "Pilsoniskās iniciatīvas", Jekaterina Gordona no Labo darbu partijas, Staņislavs Poļiščuks no "Sociālo reformu partijas", Mihails Kozlovs no "Sociālās aizsardzības partijas", Maksims Suraikins no "Krievijas komunistiem", Nataļja Lisicina no partijas "Krievijas apvienotā darba fronte" (ROT-Front).

Золотые банковские слитки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija 2018. gadā: Putina pārvēlēšana un pasaules čempionāts. Kas vēl?
Trīs partiju — "Sieviešu dialogs", "Krievijas mazā biznesa partija" un "Tauta pret korupciju" — lūgumu reģistrēt pilnvarotos pārstāvjus CVK iepriekš noraidīja, ņemot vērā pārkāpumus kongresu organizācijas procesā. Partijas izvirzīja prezidenta vēlēšanām Jeļenu Semerikovu, Juriju Sidorovu un Irinu Voliņec.

"Krievijas sociāldemokrātiskās partijas" kandidāts Siradžins Ramazanovs iesniedza CVK dokumentus ar mērķi piedalīties vēlēšanās, taču atteicās no tālākas piedalīšanās kampaņā. CVK patlaban izskata "Krievijas sociālistiskās partijas" kandidātes Irinas Gagite dokumentus, un, domājams, pirmdien publicēs savu lēmumu par šo kandidātu.

Dokumentus kandidātu reģistrācijai CVK pieņems līdz 31. janvārim pl. 18.00. Pēc to pieņemšanas komitejai ir desmit dienas parakstu autentiskuma un dokumentu pārbaudei, tātad 10. februārī tiks sastādīts kanditātu saraksts, kuri tiks iekļauti vēlēšanu biļetenā.

Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņa oficiāli sākās 2017. gada 18. decembrī. Pēc CVK vadītājas Ellas Pamfilovas vārdiem, sešu gadu laikā, kas pagājuši kopš iepriekšējām prezidenta vēlēšanām Krievijas likumdošanā atcelti vairāki šķēršļi un paplašinātas novērotāju tiesības. Pamfilova uzsvēra, ka Krievijas vēlēšanu sistēma ir gatava prezidenta vēlēšanām. Priekšvēlēšanu kampaņas vērtība — 14,807 miljardi rubļu (aptuveni 217 miljoni eiro).

Ziņu lente
0