Rodčenkovs attālināti piedalīsies Krievijas sportistu apelācijas lietas klausīšanās

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasBijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs
Bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņa parādīšanās procesā kļūs par pirmo iziešanu publiskajā telpā kopš 2016. gada maija New York Times intervijas publikācijas brīža, kurā Rodčenkovs pastāstīja par dopinga programmu Spēļu laikā Sočos.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs piedalīsies Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) procesā Lozannā, kura mēneša beigās izskatīs Krievijas sportistu apelācijas, kuri tika atstādināti no dalības 2018. gada Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, raksta "Komersant".

Kā ziņo izdevums ar atsauci uz Rodčenkova advokāta Džima Voldera interviju vācu Frankfurter Allgemeine Zeitung, bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas direktors "liecinās attālināti", tātad, acīmredzami, videokonferences režīmā.

Вывеска штаб-квартиры Международного олимпийского комитета (МОК) в Лозанне - Sputnik Latvija
Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs uzskata, ka SOK lēmums pieņemts spiediena ietekmē

Šobrīd Rodčenkovs atrodas ASV FIB apsardzē liecinieku aizsardzības programmas ietvaros. Viņa parādīšanās procesā kļūs par pirmo iziešanu publiskajā telpā kopš 2016. gada maija amerikāņu New York Times intervijas publikācijas brīža, kurā Rodčenkovs pastāstīja par dopinga programmu Spēļu laikā Sočos.

Tieši uz Rodčenkova atzīšanās, kā arī uz viņa nodotajiem it kā tā saucamā "Djušes" saraksta failiem ar sportistu uzvārdiem, kuri it kā iesaistīti dopinga programmā, lielā mērā pamatojās abas Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā eksperta Ričarda Maklārena ziņojuma daļas.

Pēc tā motīviem Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) vēlāk iniciēja savu pārbaudi, kuru veica divas speciāli izveidotas struktūras komisijas, un tās apstiprināja lielāko daļu Maklārena kunga secinājumu. Denisa Osvalda vadītā SOK komisija (viņa atbildēja par provju atkārtotu pārbaudi, kuras ņemtas Spēlēs 2014) nosauca viņu par "patiesu liecinieku", kura liecības "atspoguļo realitāti un varētu tikt izmantotas kā patiesi pierādījumi".

Starptautiskā Olimpiskā komiteja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
SOK atstādināja Krieviju no dalības Olimpiādē Phjončhanā

SOK atstādināja 42 Krievijas sportistus par antidopinga noteikumu pārkāpumiem 2014. gada Spēlēs Sočos. Vismaz ceturtdaļu apelāciju iesniegušo sarakstā veido sportisti, kuri pabeidza karjeru vai netika reālo kandidātu skaitā braucienam uz Phjončhanu, taču tajā ir arī ļoti daudz potenciālo pretendentu medaļu iegūšanai, piemēram skeletonisti Aleksandrs Tretjakovs, Sergejs Čudinovs, Jeļena Ņikitina, Olga Poliļicina, bobslejists Aleksandrs Kasjanovs, slēpotāji Aleksandrs Legkovs, Jevgēnijs Belovs, Maksims Viļegžaņins un citi.

Klausīšanās notiks no 22. līdz 28. janvārim. Gala lēmums sakarā ar 42 krievu apelācijām, kuras apvienotas vienā, CAS pieņems līdz janvāra beigām. Decembra sākumā SOK izpildkomiteja paziņoja, ka Krievijas sportisti uzstāsies bez nacionālā karoga un himnas demonstrēšanas, bet gan vien ar nosaukumu  "Olimpiskie atlēti no Krievijas".    

Ziņu lente
0