Sākta parakstu vākšana par metro celtniecību Rīgā. Vai nav par vēlu?

© Sputnik / Oksana DzadanОсенняя Рига
Осенняя Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas autori neko nesaka par to, kur esošajos apstākļos Latvija varētu savākt nepieciešamo celtnieku un speciālistu daudzumu.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Biedrība "Progresa platforma", kas pozicionē sevi kā politisku organizāciju, uzsākusi parakstu vākšanu par metro sistēmas izveidošanu Rīgā portālā Manabalss.lv.

LGBT - Sputnik Latvija
Manabalss.lv atteicās vākt parakstus pret geju parādi

Interesanti, ka vēl padomju laiku norietā, 80. gadu beigās plānotā metro celtniecība Rīgā tika apturēta pēc latviešu sabiedrības protestiem. Iemesls – masveida celtniecība varēja novest pie daudzu tūkstošu strādnieku un speciālistu migrācijas no citām PSRS republikām. 

Kā iniciatīvas autors norādīts biedrības dibinātājs Filips Kapustins, viņa līdzdibinātājs ir kāds Edgars Gapoņenko. Organizācijas mērķis ir "libertarianisma, feminisma un ekoloģisma ideju popularizēšana". Viņu petīcijā runa ir par to, ka brīdī, kamēr vispārējais Latvijas ceļu stāvoklis pasliktinās, savukārt automobiļu skaits pastāvīgi palielinās, ir ārkārtīgi svarīgi domāt par Latvijas komerccentra transporta sistēmas nākotni.

Kapustins aicina atgriezties pie diskusijas par Rīgas sabiedriskā pazemes transporta izveidošanu, ņemot par pamatu 1970. gadā uzsāktos, taču tā arī neīstenotos plānus, kuri paredzēja 33 staciju izbūvi trijās metro līnijās. Tas stimulētu galvaspilsētas ekonomiku un nodrošinātu nākotnes attīstības iespējas visai Latvijai.

Autors aicina attiecīgās pašvaldības un valsts iestādes izvērtēt padomju laika plānus un izveidot jaunus metro projektus, kuri būtu piemēroti mūsdienu ģeogrāfiskajām izmaiņām un kvalitātes standartiem.

Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nākamgad Rīgā sāks atsavināt "Rail Baltica" izbūvei nepieciešamos nekustamos īpašumus

Kapustins atzīmēja, ka sākotnēji viena kilometra celtniecība maksātu vidēji ap 200 miljoniem eiro, taču tas nav precīzi. Pēc viņa sacītā, šāda projekta finansējumu varētu iegūt trīs veidos – no valsts un pašvaldības līdzekļiem, no Eiropas Savienības fondiem un privātajām investīcijām.

Kā norādīja iniciatīvas autors, metro izveidošana Rīgā samazinās automašīnu daudzumu centrā un nodrošinās ērtu piekļuvi svarīgiem objektiem. Tāpat tas paaugstinās darba speķa mobilitāti pilsētā un sagatavos Rīgu potenciālam iedzīvotāju palielinājumam nākotnē.

Diemžēl iniciatīvas autori neko nesaka par to, kur esošajos apstākļos Latvija varētu savākt nepieciešamo celtnieku un speciālistu daudzumu. Turklāt gribētos redzēt pamatotākas prognozes attiecībā uz mūsu metropoles iedzīvotāju pieaugumu nākotnē.

Ziņu lente
0