Svētvietas nav: iecerēts nojaukt padomju memoriālu Tallinā

© Sputnik / Вадим АнцуповSkulptūru kompozīcija "Mūžīgā uguns"
Skulptūru kompozīcija Mūžīgā uguns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Padomju memoriāla glābšanai Mārjamegi, Tallinā nepieciešams 1 miljons eiro; pretējā gadījumā iespējama tā daļēja demontāža.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka Mārjamegi memoriālais komplekss, kas veltīts Baltijas flotes jūrnieku piemiņai, iespējams, tiks nojaukts, vēsta Sputnik Igaunija.   

Pēc ministra vārdiem, tādi soļi esot nepieciešami, lai izvairītos no noplukušā pieminekļa sabrukšanas.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas pasūtīto vērtējumu, konstrukcijas nostiprināšanai nepieciešams gandrīz 1 miljons eiro. Citādi, atzīmēja Reinsalu, nepieciešamības gadījumā kaut kādus memoriāla elementus nāksies iebetonēt vai nojaukts. Pie tam viņš uzsvēra, ka Mārjamegi memoriāla mākslinieciskie objekti nav iekļauti pieminekļu reģistrā.

"Manās acīs tajos svētuma nav," — paziņoja ministrs.

Patlaban teritorija, kurā atrodas memoriāls, pieder pilsētai, taču Reinsalu uzskata, ka Tallina varētu nodot šo objektu valstij. Ministrs piezīmēja, ja tuvākajā laikā apspriedīs šo jautājumu ar galvaspilsētas vadību, valsts pārvaldes ministru un valsts uzņēmumu Riigi Kinnisvara AS, kas, pēc viņa domām, varētu koordinēt visus objektus Mārjamegi kalnā.

Проект памятника на Лукишской площади - Sputnik Latvija
Brīvības cīnītājiem veltītais memoriāls Lietuvā atgādinās par "mežabrāļiem"

Mārjamegi memoriālais komplekss veltīts Baltijas flotes jūrnieku piemiņai, kuri devās Ledus gājienā no Igaunijas uz Kronštati 1918. gadā. Tā centrālais objekts ir 35 metrus augsts obelisks.

Memoriālajā kompleksā iekļauts arī eskadras kuģu "Avtroil" un "Spartak" jūrnieku brāļu kapi, kurus Tallinas līcī sagūstīja un nošāva angļu interventi. Mārjamegi viņi apglabāti 1940. gadā, pēc padomju varas nodibināšanas Igaunijā.

1975. gadā Mārjamegi tika uzcelts ceremoniālais laukums. Uz tā izveidota skulptūru kompozīcija "Mūžīgā uguns" — divas dolomīta sienā izcirstas plaukstas, starp kurām padomju laikā dega Mūžīgā uguns.

Ziņu lente
0