Brīvības cīnītājiem veltītais memoriāls Lietuvā atgādinās par "mežabrāļiem"

© Facebook/Remigijus ŠimašiusПроект памятника на Лукишской площади
Проект памятника на Лукишской площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas iedzīvotāji nobalsojuši par Lietuvas brīvības cīnītājiem veltītā memoriāla projektu. Tas atgādinās "mežabrāļu" zemnīcu.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Viļņas iedzīvotāji izvēlējušies memoriāla projektu "Vitis", kas tiks uzstādīts Lukiškes laukumā par godu Lietuvas neatkarības simtgadei, vēsta Sputnik Lietuva.

"Vitis" (jātnieks) ir Lietuvas ģerboņa nosaukums. Lēmums uzstādīt Lietuvas brīvības cīnītājiem veltītu memoriālu tika pieņemts pērn. Lukiškes laukums, lielākais pilsētā, padomju laikos nesa Ļeņina laukuma nosaukumu. Tajā atradās piemineklis Ļeņinam, kas tika demontēts 1991. gadā pēc neatkarības atgūšanas.

Galvaspilsētas iedzīvotāji balsoja par vienu no pieciem pieminekļa projektiem. Balsojuma rezultātā uzvaru izcīnīja arhitekta Andrusa Labašauska projekts. Savas balsis tam atdeva 37,5% iedzīvotāju, kā arī septiņi no astoņiem komisijas locekļiem, savā lapā Facebook pastāstīja Viļņas mērs Remiģijs Šimašis.

Saskaņā ar Labašauska ieceri, laukuma centrā atradīsies pakalns ar memoriālo sienu, kas atgādinās "partizānu" zemnīcas. Saskaņā ar autora ieceri piemineklis simbolizēs "iegūto brīvību". Memoriālu plānots atklāt nākamā gada decembrī.

Lietuvā par "partizāniem" dēvē arī "mežabrāļus". Iecere iemūžināt šo cilvēku piemiņu pilsētas galvenajā laukumā nepārsteidz – piemēram, 2018. gads Lietuvā pasludināts par valsts pazīstamākā "mežabrāļa" Ādolfa Ramanauska-Vanaga gadu.

Ziņu lente
0