Politika

Moldovas Konstitucionālā tiesa pielikusi punktu lietā par ziņām no Krievijas

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasMoldovas karogs
Moldovas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konstitucionālā tiesa pielikusi punktu Moldovas parlamenta un preizidenta strīdā par likumu, kas aizliedz Krievijas ziņu pārraižu translāciju valstī.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Piektdien, 5. janvārī Moldovas Konstitucionālā tiesa pieņēmusi lēmumu par to, ka valsts prezidenta pienākumus var uz laiku izpildīt parlamenta vadītājs vai premjerministrs. Viņam arī nāksies apstiprināt likumu, kas aizliedz Krievijā veidoto ziņu un informatīvi analītisko raidījumu translāciju valstī, vēsta Sputnik Igaunija.

Ar jautājumu tiesā vērsās Sergejs Sirbu, Demokrātiskās partijas frakcijas deputāts (tai pieder vairākums parlamentā). Politiķis atzīmēja, ka nepieciešams prezidenta pienākumu izpildītājs, kurš apstiprinātu 22. decembrī pieņemto likumu par grozījumiem un papildinājumiem republikas televīzijas un radio kodeksā. Deputāts uzsvēra, ka nepieciešams pārvarēt "institūciju bloku", ko, pēc viņa domām, izprovocējis prezidents Igors Dodons. Saskaņā ar konstitūciju, parlamenta pieņemtais likums jāapstiprina prezidentam.

Austrumu partnerības V samits Briselē - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Austrumu partnerība": astoņi gadi – rezultāts negatīvs

Deputāts atsaucās uz līdzīgām procedūrām, kas jau izmantotas 2017. gada 20. oktobrī, kad Konstitucionālā tiesa atļāva parlamenta spīkerim Andrianam Kandu prezidenta vietā parakstīt dekrētu par Jevgeņija Sturzu iecelšanu aizsardzības ministra postenī, kā arī 2018. gada 2. janvārī, kad tiesa atļāva parlamenta priekšsēdētājam iecelt ārlietu ministru un vēl sešus valdības locekļus, apejot republikas augstāko amatpersonu.

Moldovas prezidents Igors Dodons komentēja valsts augstākās tiesu instances lēmumu:

"Jautājumā par likumu cīņai pret propagandu — tas ir atklāt Moldovas pilsoņu informācijas saņemšanas brīvības apdraudējums," — paziņoja Dodons savā lapā sociālajā tīklā Facebook.

Viņš atzīmēja: "kas attiecas uz cilvēku informēšanu, pastāv liels skaits citu iespēju, ko viņi var izmantot, lai uzzinātu politiskās cenzūras aizliegtās ziņas.

Iepriekš vēstīts, ka  2017. gada decembra nogalē Moldovas parlaments atkārtoti pieņēma prezidenta noraidīto likumu par cīņu ar "ārvalstu propagandu", tostarp arī it kā Krievijas "propagandu". Dokuments aizliedz televīzijas un radio programmu translāciju ar informatīvo, informatīvi analītisko, militāro vai politisko saturu, kas veidots valstīs, kuras nav ratificējušas Eiropas konvenciju par pārrobežu televīziju.

Пресс-конференция президента Республики Молдова И.Додона - Sputnik Latvija
Moldovas prezidents paziņoja, ka neparakstīs nevienu pret Krieviju vērsto likumu

Pie tam izklaides un citu programmu retranslācija ir atļauta. Dokumentā precizēts, ka "ar mērķi nodrošināt valsts informatīvo drošību atļaut raidorganizācijām televīzijas un radio programmu translāciju, ar informatīvo, informatīvi analītisko, militāro vai politisko saturu, kas veidots Eiropas Savienības dalībvalstīs, ASV, Kanādā, kā arī valstīs, kuras ratificējušas Eiropas konvenciju par pārrobežu televīziju."

Moldovas prezidents divas reizes noraidīja šo likumu un ceturtdien vērsās Konstitucionālajā tiesā jautājumā par likuma atbilstību Konstitūcijai. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins nosaucis likumu par Moldovas valdības organizētu iedzīvotaju informācijas blokādi.

Ziņu lente
0