Lietuva pārsūdzēs EK lēmumu samazināt atbalstu lauksaimniecībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas lauksaimniecības nozare ir zaudējusi vairāk nekā 11 miljonus eiro Eiropas iestāžu lēmuma dēļ.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Lietuvas valdība atbalstījusi Lauksaimniecības ministrijas un Lietuvas Nacionālās maksājumu aģentūras argumentus par labu prasībai Eiropas tiesā jautājumā par Eiropas komisijas lēmumu samazināt finansiālo palīdzību Lietuvai, informē Sputnik Lietuva. Lauksaimniecības ministrija paskaidroja, ka, saskaņā ar EK lēmumu, Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (EAFRD) un Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonds (EAGGF) samazinājuši finansējumu Lietuvas lauksaimniecības zemju attīstības programmai 2007.-2013. gg. par 11,3 miljoniem eiro.

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Latvijas zemnieki runā par ārkārtas situācijas izsludināšanu laukos

Pie tam strīds Lietuvas valdības un Briseles starpā izveidojās jautājumā par dažu Eiropas normatīvo aktu pantu traktējumu un līdzekļu tērēšanas kontroles pasākumiem 2012.-2015. gg. Lai noregulētu domstarpības, Lietuva iecerējusi vērsties ES tiesu instancēs.

Saskaņā ar Lauksaimniecības ministrijas datiem, iepriekšējās programmas darbības laikā EAFRD piešķīra Lietuvai 1,8 miljardus eiro, EAGGF — gandrīz 1,9 miljardus eiro.

Decembrī Eiropas komisija paziņoja, ka ir gatava piešķirt pērnvasaras lietavās cietušajiem zemniekiem kompensāciju nedaudz vairāk nekā 9 miljonu eiro apmērā. Eksperti vērtē, ka zaudējumi lauksaimniecības nozarē bija daudz lielāki, un ar šo lauku saimniecību atjaunošanai ar šo summu nepietiks.

Ziņu lente
0