Politika

ASV valsts sekretārs vēlas mainīt kodoldarījumu ar Irānu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons uzskata, ka valstij būtu neizdevīgi lauzt vienošanos, taču var pacensties to labot, ierakstot ASV likumā papildu noteikumus Irānai.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons pieļāvis, ka jau nākamnedēļ Vašingtona pieņems speciālu likumu, lai grozītu kodolvienošanos ar Irānu, vēsta RIA Novosti.

"Prezidents norādīja, ka viņš to (vienošanos ar Irānu — red.) mainīs vai atcels. Mēs cenšamies pildīt solījumu to mainīt," — paziņoja Tilersons intervijā aģentūrai Associated Press.

Viņš pieļāva, ka atbilstošais likums tiks pieņemts jau nākamnedēļ vai tuvākajā laikā.

Jemenā. Protesta akcija husītu atbalstam - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ar ko saistīta Jemenas bijušā prezidenta slepkavība

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Baltais nams kopā ar Kongresu strādās pie "nopietnajiem trūkumiem", kas pieļauti līgumā ar Irānu. Viņš atteicās oficiāli apstiprināt Kongresam, ka Teherāna ievēro kodoldarījumu, taču necentās starptautiskajā līmenī apstrīdēt vienošanās izpildi. Pie tam Tramps atzīmēja, ka ASV atteiksies no līguma, ja Vašingtonas centieni "uzlabot" vienošanos cietīs neveiksmi.

Valsts departaments uzskata, ka valstij būtu neizdevīgi lauzt vienošanos, taču var pacensties to labot, ierakstot ASV likumā papildu noteikumus Irānai. Teherāna paudusi viedokli, ka tamlīdzīgs likums pārkāptu vienošanos.

2015. gada 14. jūlijā Irāna un seši starptautiskie vidutāji (Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija) panāca vēsturisku vienošanos par Irānas kodolprogrammas ilggadējās problēmas noregulēšanu: tika panākts kopējais visaptverošais darbības plāns, kura izpildes rezultātā tiktu atceltas pret Irānu ieviestās ekonomiskās un finansiālās sankcijas no ANO DP, ASV un Eiropas Savienības puses. 

Ziņu lente
0