Ķīna paplašinājusi bezvīžu režīmu Latvijas pilsoņiem

© REUTERS / Damir SagoljĶīna
Ķīna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvieši varēs atrasties Ķīnā bez vīzas 144 stundas ar nosacījumu, ka viņiem būs atgriešanās biļete, un tikai, ja viņi ieradušies valstī ar lidmašīnu.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Ķīnas varas iestādes paplašina bezvīžu režīmu ES pilsoņiem, tostarp, arī Latvijas pilsoņiem, vēsta avīze "Segodņa".

Kopš pērnā gada beigām ierasties Ķīnā ar tūrisma mērķi kļuvis ievērojami vienkāršāk: ES pilsoņiem vietējās varas iestādes garantējušas bezvīžu režīmu uz sešām diennaktīm.

ASV un Latvijas karogi - Sputnik Latvija
ASV drošības pasākumu pastiprināšana neietekmēs tūristus no Latvijas

Taču, lai pavadītu Ķīnā sešas dienas bez vīzas, nāksies ievērot divus nosacījumu, no kuriem viens ir obligāta ierašanās kādā no sešām lidostām reģionā Pekina – Tjancziņa – Hebeja, ieskaitot Pekinas starptautisko lidostu, Tjancziņas starptautisko lidostu un Šiczjačžuaņas starptautisko lidostu, savukārt otrais nosacījums – atgriešanās biļetes, jeb biļetes esamība uz jebkuru citu valsti.

Vērts atzīmēt, ka šāds nosacījums darbojās arī iepriekš, taču ārkārtēji nelielā Ķīnas lidostu skaitā un īsākā termiņā – uz 72 stundām, kas ir ļoti maz priekš tik lielas valsts. Tagad bezvīžu uzturēšanās termiņš ĶTR pagarināts līdz 144 stundām.

Šādu režīmu varēs izmantot 53 valstu pilsoņi: visu ES valstu, kā arī Baltkrievijas, Kanādas, Krievijas, Serbijas, ASV un dažu citu valstu pilsoņi.

Ķīnas vīžu politikas izmaiņas lobējusi aviokompānija Air China, kura tādējādi cer paaugstināt savu pasažieru plūsmu.

Bezvīžu caurumi

Līdzīgi bezvīžu caurumi pastāv arī citās pasaules valstīs, tostarp tajās, kuras tradicionāli tiek uzskatītas par tūristiem nepieejamām.

Египетские пирамиды - Sputnik Latvija
Ēģiptes varas iestādes atrisinājušas Latvijas nepilsoņu ieceļošanas jautājumu

Tā, LR pilsoņi bez vīzas atrasties Krievijas ziemeļu galvaspilsētā Sanktpēterburgā 72 stundu laikā, ja ierodas pilsētā ar kruīza laineri vai prāmi. Attiecīgu likumu Krievijas Federācijas Valsts Dome pieņēma jau 2009. gadā.

Nesen Baltkrievijas varas iestādes arī paziņoja par to, ka ievieš piecu dienu bezvīžu režīmu 80 valstu pilsoņiem, kuru vidū ir Latvija. Jāatzīmē, ka jaunais režīms izplatās arī uz Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem.

Bezvīžu ieceļošanai Baltkrievijā caur Minskas lidostu ir nepieciešama derīga pase vai cits to aizstājošs dokuments ieceļošanai valstī, kā arī noteikta naudas līdzekļu summa – ne mazāk kā 22,3 eiro katrai uzturēšanās dienai un medicīniskās apdrošināšanas polise uz summu ne mazāk kā 10 tūkstošiem eiro.

Kopš nesena laika arī Kazahstāna ieviesusi bezvīžu režīmu Latvijas iedzīvotājiem. Tiesa, pagaidām tikai tās pilsoņiem.

Ziņu lente
0