"Mazgātavas" durvis "aizklapētas": Ukraina atzinusi Latviju par ofšoru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Ukrainas uzņēmumiem nāksies atskaitīties par darījumiem ar Latvijas darījumu partneriem.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Ukrainas Ministru Kabinets 2018. gada 1. janvārī paplašināja tā saucamo zemo nodokļu jurisdikciju sarakstu, iekļaujot tajā arī Latviju, vēsta Ukrainas biznesa resurss.

Kopējais valstu skaits sarakstā palielinājies no 65 līdz 85. Pēc portāla datiem, valdības apstiprinātajam dokumentam ir garš nosaukums: "Par valstu (teritoriju) saraksta apstiprināšanu, kuras atbilst Ukrainas Nodokļu kodeksa 39. panta 39.2. punkta 39.2.1 apakšpunkta 39.2.1.2 apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem, un par Ukrainas Ministru Kabineta 2015. gada 16. septembra rīkojuma Nr. 977 spēka zaudēšanu".

PrivatBank - Sputnik Latvija
Ukrainas "PrivatBank" plāno pārdot meitasuzņēmumu Latvijā

Atjaunotajā sarakstā tika iekļauta Latvija, Igaunija, Gvadelupa, Gruzija, Maroka, Libāna, AAE, Malta, Singapūra, Irāna, Kuba, Laosa, Maurīcija, Monako un Ungārija. Operācijas ar darba partneriem no valstīm, kuras iekļautas uzskaitījumā, sākot ar 1. janvāri nokļūst valsts kontrolē. Uzņēmumiem tagad būs pienākums atskaitīties par šādām operācijām.

Zemo nodokļu jurisdikcijas saraksts tiek izmantots ar nolūku uzraudzīt transfertcenu uzstādīšanu (TCU). Saskaņā ar iepriekšēju vienošanos savstarpēji atkarīgu kompāniju grupa nosaka transfertcenas, kuras atšķiras no tirgus cenām. TCU palīdz pārdalīt kopējos personu grupu ienākumus par labu personām, kuras atrodas valstīs ar zemākiem nodokļiem. Tā ir vienkāršākā un izplatītākā iemaksājamo nodokļu minimizēšanas shēma.

"Pašlaik, kamēr neparādīsi uzņēmumam izdruku no starptautiskās sistēmas Amadeus, Orbis vai citas līdzīgas sistēmas, kura apstiprina saikni ar citām kompānijām caur vienu dibinātāju, viņi visu noliegs. Tāda ir mūsu prakse," — atzīmēja Ukrainas Valsts fiskālā dienesta audita TCU departamenta priekšnieks Nikolajs Mišins.

Ukraina strādā pie BEPS (angl. Base Erosion and Profit Shifting) normu implementācijas – nodokļu aplikšanas bāzes izskalošanas un ienākumu izvešanas no nodokļu aplikšanas. Šāda nodokļu plānošanas stratēģija tiek pielietota starptautiskās kompānijās, mēģinot izvairīties no nodokļa nomaksas jurisdikcijās, kur tie īsteno savu uzņēmējdarbību. Negodprātīgi nodokļu maksātāji izved peļņu "nodokļu paradīzē", kur reģistrētas ar viņiem saistītas kompānijas, kā rezultātā samaksā organizācijas ienākumu nodokli mazākā apmērā vai vispār nemaksā to.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Ukrainas uzņēmēji atver biznesu Latvijā pieņemamas nodokļu aplikšanas sistēmas, lojālas likumdošanas bāzes un lielākas aktīvu drošības dēļ. Attiecībā uz Baltijas republiku runa nav par ofšoru klasiskā nozīmē – tā ir tieši teritorija ar zemu nodokļu slodzi. Latvijā ukraiņus piesaista teritoriālā tuvība, ES likumi, uzņēmumu atvēršanas vienkāršība, līgumu esamība ar desmitiem valstu par nodokļu dubultās aplikšanas novēršanu, kā arī apkalpošanas iespēja krievu valodā.

Ziņu lente
0