Krievija varētu arestēt airBaltic lidmašīnas, ja kompānija neapmaksās galvojumu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСамолет Bombardier CS300 латвийской авиакомпании airBaltic
Самолет Bombardier CS300 латвийской авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
аirBaltic uzņēmās galvotāja saistības kredītos, ko "Investbank" piešķīra SIA "Baltijas aviācijas sistēmas". Uzņēmums pārtrauca pildīt saistības pusgadu vēlāk, un Krievijas tiesa pieņēma lēmumu par parāda piedzīšanu, taču spriedums vēl joprojām nav izpildīts.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik. Novembrī Krievija lūdza no Latvijas tiesisko palīdzību vairāk nekā 20 miljonu eiro piedziņā no nacionālās aviokompānijas airBaltic bankrotējušās "Investbank" lietā, vēsta rus.tvnet.lv.

Krievijas mediji informē, ka 2011. gada pavasarī banka noslēdza ar SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS, toreizējais aviokompānijas airBaltic akcionārs) kredītlīgumus par 2,1 miljonu un 9,9 miljoniem eiro. Galvotāja pienākumus uzņēmās airBaltic. Saskaņā ar līgumu noteikumiem, BAS pienākums bija ik mēnesi apmaksāt procentus, taču 2011. gada novembrī aizņēmējs pārtrauca saistību izpildi.

PrivatBank - Sputnik Latvija
Ukrainas "PrivatBank" plāno pārdot meitasuzņēmumu Latvijā

"Investbank" iesniedza prasības par kredīta piedziņu no BAS arī no Latvijas aviokompānijas. Tiesa šīs prasības apmierināja un pieņēma lēmumu piedzīt no katra atbildētāja pa 13,5 miljoniem iero. Pie tam procesa gaitā banka nodeva kredītu prasību tiesības citām organizācijām. Pati "Investbank" 2013. gada martā tika atzīta par bankrotējušu.

airBaltic juristi tiesā paziņoja, ka galvojuma līgumi netika noslēgti, un, ja tie bijuši noslēgti, pārkāptas to parakstījušās personas pilnvaras. Bankas pārstāvji šiem argumentem nepiekrita. 2013. gada aprīlī aviokompānija airBaltic iesniedza tiesā prasību pret "Investbank", prasot atzīt par spēkā neesošiem galvojuma līgumus. Taču tiesa prasību noraidīja, paskaidrojot, ka prasītāja vēršanās brīdī iztecējis prasības noilgums.

2014. gada maijā Krievijas Augstākā Šķīrējtiesa noraidīja airBaltic prasību, kurā tā lūdza pārskatīt lēmumu noraidīt tās prasību pret "Investbank" atzīt par spēkā neesošiem galvojuma līgumus kredītiem, kas izsniegti SIA "Baltijas aviācijas sistēmas".

Patlaban airBaltic nav izpildījusi tiesas lēmumus apmaksāt parādus, un Krievijas Tieslietu ministrija vērsusies pie Latvijas ar lūgumu atzīt un izpildīt spriedumu Baltijas valsts teritorijā. Latvijas Tieslietu ministrija lūdza kolēģiem Krievijā sniegt papildu informāciju, kas nepieciešama, lai lūgums par tiesisko palīdzību tiktu pieņemts izpildīšanai.

Самолет Air Baltic Bombardier CS300 аэропорту Рига - Sputnik Latvija
ASV ievieš sankcijas pret airBaltic lidmašīnām

Ja tiesu spriedumi netiks atzīti, Krievija var pacensties atgūt parādu citām metodēm, piemēram, arestējot airBaltic īpašumu.

airBaltic kapitāla valsts daļu turētāja – Satiksmes ministrijas – pārstāvji sarunā ar aģentūru LETA komentēja Krievijas puses lūgumu un paziņoja, ka ikdienišķie operatīvie jautājumi, ieskaitot iespējamu lietvedību, iekļauti aviokompānijas kompetencē, un nekādas prasības pret valsti netiek izvirzītas.

airBaltic pārstāvji informēja, ka visa informācija par tiesvedību atspoguļota uzņēmuma gada atskaitē, un atteicās no tālākiem komentāriem. airBaltic atskaitē par 2016. gadu teikts, ka aviokompānija piedalās četros tiesvedības procesos, starp kuriem viens saistīts ar "Investbanku" – kredītorganizācija 2012. gada martā ierosināja trīs civillietas pret BAS un airBaltic kā līdzatbildētāju, pieprasot atmaksāt BAS saņemto kredītu 18,4 miljonu eiro apmērā (Krievijas mediji ziņoja par diviem kredītiem, kuru kopsumma sastāda 12 miljonus eiro – red.), procentiem un soda naudu. Divās lietās Krievijas tiesa pieņēmusi lēmumu par labu "Investbank". Prasību summa – 2,35 un 11,16 miljoni eiro. Aviokompānija airBaltic turpina tiesvedību lietās par "Investbank" pieprasītajām atlikušajām summām, teikts kompānijas atskaitē.

Ziņu lente
0