Politika

Lato Lapsa aicinājis dzejnieku Rokpelni pastāstīt, par ko "stučījis" VDK

© Foto : BaltNews.lvLato Lapsa
Lato Lapsa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālists un publicists Lapsa gaida detalizētu atzīšanos un nevēlas ticēt atrunām par "atmiņas zudumu".

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Atzīties par sadarbību ar VDK nav grūti, svarīgāks jautājums ir — vai cilvēks varēs atzīties, par ko tieši ziņojis un kādas sekas tas nesis cietušajam, paziņoja latviešu žurnālists un publicists Lato Lapsa, komentējot dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanos par sadarbību ar LPSR VDK.

Iepriekš rokpelnis intervijā avīzei Neatkarīgā atzinies, ka strādājis VDK ar koda vārdu Miķelis un vairs nevarot to turēt noslēpumā.

"Ja bijušais čekas stukačs atzīstas gadiem ilgā stučīšanā, laužot citu cilvēku dzīves, mani šī atzīšanās pārliecinātu ne ātrāk kā brīdī, kad viņš skaidri un gaiši izstāstītu — par ko konkrēti un ko tieši ziņoja, kādas tam bija sekas. Atrunām par zudušo atmiņu es noteikti neticētu," — raksta Lapsa Twitter tīklā.

​2017. gada novembrī VDK zinātniskās izpētes komisija nolēma vērsties pie Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa un lūgt viņu atcelt pirms 23 gadiem pieņemto likumu par VDK, kas liedz publicēt informāciju par LPSR VDK aģentiem. Pētnieki apgalvo, ka LPSR VDK informatoru sarakstos ir liels skaits Latvijā pazīstamu cilvēku.

Savukārt Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka būtu bezatbildīgi publicēt "plikus sarakstus" no "VDK maisiem". Viņa atzīmēja, VDK ir rediģējusi šos dokumentus un neapšaubāmi to nav darījusi labu apsvērumu dēļ. Politiķa uzskata, ka sarakstos slēptas īstas "dziļumbumbas".

Джон Кеннеди со своей женой в лимузине за несколько минут до обстрела - Sputnik Latvija
CIP dokumenti: Kenedija slepkava pirms atentāta sazinājies ar VDK aģentu

Zinātniskajai komisijai rūpīgi jāizvērtē katra lieta un "kartiņa", kas atrodas "čekas maisos". Pēc tam katram komisijas loceklim ir jāizstrādā anotācija un jāsadala informācija kategorijās, uzskata eksprezidente.

Iepriekš par sadarbību ar VDK pastāstīja Latvijas universitātes bijušais rektors Ivars Lācis. Savukārt pats pirmais "grēkus atzina" ārsts un politiķis Georgs Andrejevs tālajā 1994. gadā.

Ziņu lente
0