Helsingin Sanomat: kas lasa vēstules Somijas Ziemassvētku vecītim

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasSomijas Ziemassvētku vecītis Joulupukki
Somijas Ziemassvētku vecītis Joulupukki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Ziemassvētku vecīša (Joulupukki) galvenā pasta nodaļa sāka strādāt 1985. gadā, un kopš tā laika saņēmusi kopumā 18 miljonus vēstuļu no 199 valstīm.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Auli Sihvo no Somijas Rovaniemi pilsētas uzvelk elfa kostīmu. Viņas darba vieta ir parasts pasta kantoris, kurā var iegādāties pastmarkas un nosūtīt sūtījumus. Šogad šeit saņemts vairāk nekā pusmiljons vēstuļu un atklātņu, kuras adresētas Joulupukki, Somijas Ziemassvētku vecītim, raksta Helsingin Sanomat. Pilnu raksta tulkojumu krievu valodā veica portāls InoSMI.

Joulupukki galvenā pasta nodaļa atrodas Pajakuļa ciematā, jeb visā pasaulē slavenajā Santa-Klausa Ciematā. Galvenajā pasta nodaļā cauru gadu strādā trīs līdz četri cilvēki, savukārt svētku sezonā — desmit. Šeit ir arī praktikanti no Lapzemes profesionālās skolas un Lapzemes Lietišķo zinātņu universitātes. Nākas lasīt desmitiem vēstuļu stundā.

Зимний пейзаж - Sputnik Latvija
Ziemas pasaka: cik bieži Latvijā bijuši balti ziemassvētki

"Tuvojoties Ziemassvētkiem, vēstules atnāk kastēm. Vienā dienā  var atnākt vairāki tūkstoši vēstuļu," priecīgi saka Sihvo, kura strādā Joulupukki Galvenajā pasta nodaļā kopš 1999. gada. Pēc viņas sacītā, Joulupukki saņem vismaz vienu vēstuli katru darba dienu visa gada garumā.

Tagad vēstules atnāk arī e-pastā.

"Izskatās, ka ierasto papīra vēstuļu rakstīšanas prasme cilvēkiem izzūd. Pēc pasta elfu liecībām, Joulupukki nav oficiāla e-pasta. Papīra vēstules ir lielisks veids kā ar viņu sazināties," saka Sihvo.

Zēns no Pakistānas raksta angliski un lūdz tālvadības Zirnekļcilvēku. No Finkas Ēva pateicas Joulupukki par pagājušā gada dāvanu un stāsta, ka šogad vēlētos saņemt papagaili un disko bumbu.

Joulupukki ir ļoti populārs Ķīnā, Taivānā un Honkongā. Vēstuļu autori lielākoties ir bērni, taču dažkārt raksta arī pieaugušie. Pēc Sihvo sacītā, parasti jaunās āzietes lūdz Joulupukki vīru. Dažas prasa naudu vai veselību.

"Cita galējība ir mūsu rietumu bērni, kuri sūta sarakstus ar simts dāvanām, un papildus tam raksta veikala nosaukumu, kurā Joulupukki to visu var nopirkt."

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis sveic latviešus Ziemassvētkos

Šogad sarakstos bija, piemēram, iPhone X. 2000. gadu sākumā visi vēlējās Tamagočī, atceras Sihvo.

Dažkārt vēstules ir ļoti grūti salasāmas bērnu nesaprotamā rokraksta dēļ vai arī valodas barjeras dēļ. Galvenajā pasta nodaļā vēstules lasa vismaz astoņās valodās: somu, spāņu, vācu, zviedru, angļu, itāļu, portugāļu un kataloniešu valodā. Ļoti nepieciešami speciālisti ar ķīniešu valodas zināšanām, taču pagaidām viņu nepietiek.

Tūkstošiem atvērto vēstuļu nonāk Oulu muzeja arhīvā. Turklāt vietējie filatēlisti taisa no aploksnēm paketes, kuras pēc tam tiek pārdotas par labu Unicef organizācijai.

"Tas, kas paliek, glabājas Joulupukki rezidencē — viņam ir lielas noliktavas," saka Sihvo.

Joulupukki saņem pa pastu daudz dāvanu: bārdas skūšanas mašīnas, šokolādi, zīmējumus. Tās izliktas Joulupukki Galvenās pasta nodaļas vitrīnā.

Auli Sihvo saka, ka viņai ļoti patīk strādāt. Viņa domā, ka varētu nostrādāt par pasta elfu līdz pat pašai pensijai, tātad vēl astoņus gadus.

Madridē iekārtota tradicionālā Ziemassvētku aina - Sputnik Latvija
Miniatūrie Ziemassvētki: Madridē iekārtota tradicionālā Ziemassvētku aina

"Man patīk šajā darbā tas, ka cilvēki vienmēr atrodas labā noskaņojumā. Klienti ļoti reti mēdz būt bēdīgi vai dusmīgi."

Joulupukki ne vien pieņem vēstules, bet arī "nosūta" vēstules. Tā ir Somijas Pasta prece, kura maksā 7,90 EUR un satur, tostarp, liecību par vēstules saņēmēja labo uzvedību.

"Daži cilvēki pērk tās paši, un mums ir kolēģi Japānā un Korejā, kuri pērk tos lielos daudzumos: Japāna saņem desmitiem tūkstošu vēstuļu," saka Posti pārstāve Laura Luoma.

Joulupukki Galvenā pasta nodaļa sāka savu darbu 1985. gadā. Kopš tā laika tā saņēmusi kopumā 18 miljonus vēstuļu no 199 valstīm. Katru gadu šeit nonāk apmēram 500 tūkstoši vēstuļu no Somijas un citām valstīm. Apmeklētāju skaits šajā desmitgadē palielinājies vairāk nekā par trešdaļu un sasniedza 400 tūkstošus cilvēku. Visvairāk apmeklētāju ir no Āzijas.

Joulupukki adrese: Joulupukin pääposti, Joulupukin Pajakylä, 96930 Napapiiri, Finland (96930 Ziemeļu polārais loks, Somija, Joulupukki Galvenā pasta nodaļa, Pajakuļa, Joulupukki).    

Ziņu lente
0